Banany , choć nie z własnej woli, stały się ostatnimi czasy bardzo popularne wręcz można powiedzieć że prawie stały się naszym narodowym owocem …… i w związku z tym można zrobić pyszne bezglutenowe ciasto czekoladowo-bananowe . Poniżej przepis dla Ciebie!
A przecież banany :
👍 to owoce, które zawierają wiele składników mineralnych i liczne witaminy, a przede wszystkim są skarbnicą potasu,
👍 dzięki sporej zawartości pektyn mogą się przyczynić do obniżenia poziomu cholesterolu,
👍 wg badań mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworu nerki,
👍 banany powinny włączyć do diety osoby zmagające się z wrzodami żołądka, ponieważ powodują rozrost komórek błony śluzowej żołądka i pobudzają wydzielanie śluzu tworzącego warstwę ochronną, zapobiegając tym samym szkodliwemu działaniu soków żołądkowych, a także zawierają tzw. inhibitory proteazy, które przyczyniają się do niszczenia bakterii, m.in. H. pylori, która prawdopodobnie odpowiada za większość przypadków choroby wrzodowej,
👍 owoce te to także sprawdzony sposób na biegunkę, zwłaszcza u dzieci,
👍 ale niestety należą do najbardziej kalorycznych owoców i powinny zrezygnować z nich osoby odchudzające się
….. ale raz na jakiś czas można popełnić „grzech żywieniowy”
BEZGLUTENOWO CZEKOLADOWY BANANOWIEC
przepis dostałam od mojej koleżanki Magdy.
👍Składniki : 2 dojrzałe banany, 2 duże jajka, 1 szklanka kakao, 2 łyżki mleczka kokosowego, 2 łyżki masła migdałowego lub orzechowego ( ewentualnie masła klarowanego), 8g cukru waniliowego, 2 duże łyżki miodu, garść rodzynek ( do uznania), 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia;
👍Wszystko zmiksuj i wlej do foremki keksówki ; piecz 30-40 min w 180 st „do suchego patyczka”
👍 po wystudzeniu możesz polać polewą czekoladową, na którą przepis podawałam we wcześniejszych postach
👍 doskonale z dobrą konfiturą owocową np wiśniową
Smacznego!
No Comment