Dlaczego olej tłoczony na zimno?


Coraz więcej z Nas zdaje sobie sprawę z korzyści zdrowego odżywiania. Częściej też przywiązujemy wagę do tych aspektów naszego życia, które wpływają na poprawę jego jakości. Zdrowe odżywianie jest nieodłącznym elementem medycyny przeciwstarzeniowej, której głównym działaniem jest profilaktyka oparta na działaniach zapobiegających występowaniu wielu chorób. I bardzo często sami wiemy, że tłuszcz jest nam bardzo konieczny aby organizm funkcjonował prawidłowo. Zdrowe tłuszcze, szczególnie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są integralnym składnikiem zdrowego odżywiania.

Kwasy tłuszczowe, szczególnie te występujące w zdrowych tłuszczach, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tłuszcz jest źródłem energii potrzebnej do utrzymania wszystkich procesów życiowych, jest składnikiem budulcowym hormonów, fosfolipidów i lipoprotein. Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego i zabezpiecza przewodnictwo nerwowe w mózgu, będąc składnikiem osłonek mielinowych neuronów.

Tłuszcze umożliwiają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina A, witamina D, witamina E, witamina K). Tkanka tłuszczowa wytwarza adipokiny, do których należy m.in. leptyna odpowiedzialna za regulację apetytu oraz adiponektyny, które wpływają na wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Lipidy wchodzą w skład błon biologicznych oraz ułatwiają odczuwanie smaku. Nienasycone kwasy tłuszczowe jak kwasy omega 3 warunkują prawidłowy rozwój ciąży i płodu. Aby organizm funkcjonował prawidłowo potrzebuje tłuszczy. Ważne jest tylko aby wiedzieć, które tłuszcze wybrać.

Wielu z nas co raz więcej wie na temat zdrowego żywienia i poszukuje zdrowych źródeł tłuszczu. Dlatego coraz częściej sięgamy po tłuszcze tłoczone na zimno. Sama od dawna staram się tylko takie używać w mojej kuchni. Dzięki moim przyjaciołom trafiłam na rodzinną firmę  Olbico która tłoczy bardzo wysokiej jakości oleje i tłoczy je właśnie na zimno. Wypróbowałam i się zachwyciłam.

Dlaczego właśnie oleje tłoczone na zimno?

Tłoczenie na zimno to jedna z najstarszych naturalnych metod pozyskiwania olejów. Oleje tłoczone na zimno są to roślinne oleje i tłuszcze jadalne pozyskiwane w wyniku procesów mechanicznych, takich jak tłoczenie, wykluczając zastosowanie wysokiej temperatury. Mogą być one oczyszczane jedynie poprzez wypłukiwanie wodą, sedymentację, filtrację bądź wirowanie. Oleje tłoczone na zimno pozyskujemy z nasion i owoców roślin oleistych, które charakteryzują się zawartością tłuszczu większą niż 15%. Wśród nich możemy wyróżnić oleje pozyskiwane z nasion (len, lnianka, wiesiołek, ogórecznik lekarski, amarantus ), pestek ( dynia, czarna porzeczka ), owoców ( oliwki, owoce rokitnika ), orzechów ( laskowych i włoskich ) oraz kiełków ( pszenicy ). Oleje te przede wszystkim są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego i alfa-linolenowego. Dodatkowo dostarczają także inne prozdrowotne związki jak tokoferole i tokotrienole, sterole, karotenoidy, chlorofile. Tłoczenie na zimno w najmniejszym stopniu wpływa na degradację powyższych składników bioaktywnych. Uzyskanie wysokiej zawartości tych składników jest możliwe dzięki zastosowaniu niskiej temperatury. Natomiast oleje rafinowane to oleje, przy produkcji których stosowana jest wysoka temperatura, częściowo degradująca składniki w nich zawarte. Stąd mają o wiele niższą wartość odżywczą od olei tłoczonych na zimno.

Jak wybrać oleje tłoczone na zimno?

Oleje tłoczone na zimno są jednym z najlepszych źródeł tłuszczy. Wybierając je nie sięgajmy po produkty z niesprawdzonych źródeł. Poszukajmy informacji o metodzie tłoczenia na stronie producenta. Czytajmy zawsze etykiety. Bardzo ważne jest to, że stosując je musimy pamiętać o odpowiednim przetrzymywaniu. Oleje powinny być przechowywane w szczelnych, ciemnych butelkach, które ograniczają dostęp światła oraz najlepiej w chłodnych spiżarniach. Dodatkowo olej lniany musi być przechowywany w lodówce. Wynika to z dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, mogących ulec utlenieniu pod wpływem światła. Olejów tłoczonych na zimno raczej nie powinno kupować się w sklepach stacjonarnych, ponieważ stojąc na nie chłodzonej półce bardzo szybko jełczeją i zmieniają swoje właściwości. Zwracajmy także uwagę na termin przydatności do spożycia. Długo przechowywane oleje tracą wartości odżywcze.

Jak używać w kuchni oleje tłoczone na zimno?

Oleje tłoczone na zimno nie są przeznaczone do smażenia oraz obróbki termicznej. Najlepszy sposób aby skorzystać z prozdrowotnych właściwości jest dodanie ich do gotowych dań. Są doskonałe dla podkreśleniu smaku wielu potraw, tak wytrawnych jak słodkich. Możemy je na codzień używać do gotowanych lub pieczonych ziemniaków i warzyw zamiast masła a także jako dodatek do wszelkiego pieczywa.

Na zdjęciu moje ulubione oleje tłoczone na zimno .
👉Olej lniany dodaje do sałatek oraz niektórych past warzywnych.
👉Olej dyniowy przez swój niepowtarzalny smak doskonale pasuje do ciemnego chleba lub jako dodatek do zup kremów. Jeśli ktoś lubi serniki to powinien spróbować sernik wiedeński polany paroma kroplami oleju dyniowego.
👉Olej konopny , o którym dużo piszę w poście o konopiach dodaję do mojej ulubionej kaszy gryczanej. Pasuje też do przygotowania tapenady – pasty z oliwek oraz pasty z białego sera.
👉Olej z czarnuszki możemy wykorzystać na wiele sposobów – dodając do dresingów, pesto lub past kanapkowych. Pamietajmy, że olej ten możemy stosować zewnętrznie na skórę. Łagodzi stany zapalne skóry, ponieważ posiada właściwości antybakteryjne oraz hamuje rozwój trądziku. Ma także właściwości regenerujące – przyspiesza proces regenerujący naskórka oraz antyalergiczne – łagodzi objawy alergii skórnych, łuszczycy oraz atopowego zapalenie skóry.

Previous Zdrowe Żywienie - podstawy
This is the most recent story.

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 + 12 =