Słodkie i bezglutenowe


Coś słodkiego i bezglutenowego na każdą okazję ….
Jakiś czas temu w internecie znalazłam przepis na ciasto pomarańczowe
bezglutenowe, prawdopodobnie znalazło wielu zwolenników, bo pojawiło się potem w różnych miejscach z przepisami
Połączenie pomarańczy, migdałów i kakao można śmiało nazwać przeciwstarzeniowym 😉😉😉 – w wielu miejscach piszę o tym na moim fanpage’u i blogu
Ja, w związku z tym , że mój syn nie bardzo przepada za ciastami czekoladowymi zmodyfikowałam trochę przepis i powstało drugie ciasto bezglutenowo-cynamonowe😉

CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY BEZGLUTENOWIEC

ugotuj 2 całe duże pomarańcze ze skórką i odstaw do wystygnięcia;
Następnie zmiksuj pomarańcze , potem dodaj 200 G zmielonych migdałów, 50 G kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,       6 jajek i 200 G drobnego cukru do wypieków. Wszystko wymieszaj/ zmiksuj dokładnie. Wlej do formy wyłożonej papierem   ( okrągłej lub keksówki) i piecz 45-60 minut w 180st. ( z termoobiegiem trochę dłużej ) . Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu polej polewą ze śmietanki i kakao ( podawałam przepis w poprzednich postach )
👍 wersja cynamonowa – zamiast kakao daję 250 G zmielonych orzechów i oczywiście cynamon ( ilość zależna od preferencji smakowych)
Polecam!!! Smacznego!!!

Previous Jogurty nie takie wspaniałe
Next Na dobry początek dnia

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *