BEZGLUTENOWY CHLEB GRYCZANY


Staram się nie jeść glutenu, więc jeśli trafię na jakiś dobry przepis bezglutenowy staram się go wypróbować😉
Niedawno znalazłam przepis na chleb gryczany ale inny niż „długoczasowy przepis” najczęściej krążący w internecie …. trochę go jednak zmodyfikowałam i wg mnie wyszedł bardzo dobry, szybki i prosty w wykonaniu gryczany chleb 🍞

Chleb gryczany 🍞🍞🍞

0,5 kg kaszy gryczanej palonej ( jak ktoś woli niepaloną to może też ją użyć w zamian )
5 szklanek gorącej wody
3 łyżki masła sklarowanego
2 łyżeczki soli
3 łyżki łuskanych ziaren konopii
3 łyżki ziaren słonecznika

Zalej kaszę 5 szklankami gorącej wody. Zostaw na Ok. 4 godziny. Następnie dodaj masło i sól. Wszystko zblenduj na gładką masę. Dodaj konopie i słonecznik. Wszystko wymieszaj. Wyłóż foremkę pergaminem i wlej masę. Porcja wystarcza na 1 dużą keksówkę lub na 2 małe. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw jeszcze 15-20 minut wewnątrz. Po wyjęciu z piekarnika zawiń w czystą ściereczkę i zostaw do ostygnięcia.
Smacznego!!!
….. bardzo dobry sam lub z różnego rodzaju pastami😉

Previous ZIELONA DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
Next PESTKI DYNII

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *