BOCZNIAKI to bardzo nietypowe grzyby a uważane są za grzyby o właściwościach leczniczych. Są w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe. Boczniaki hodowlane można kupić niemal wszędzie.
Poniżej znajdziesz prosty przepis!
Boczniaki:
👍zawierają białko przyswajalne w 70 proc., sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, także witaminy z grupy B, witaminę C, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk
👍Jadane regularnie obniżą stężenie cholesterolu i poziom cukru, poprawią stan naczyń krwionośnych
👍zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i STARZENIEM SIĘ 🌟🌟🌟🌟 i nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania
👍Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierający aktywną substancję – pleuran – może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych
👍Badacze słowaccy wyizolowali z boczniaka beta-glukan – związek poprawiający odporność organizmu i zwalczający niektóre nowotwory
BOCZNIAKI Z PATELNI
rozpuść sklarowane masło na woku, wrzuć pokrojone na paski boczniaki, po kilku minutach dorzuć zblanszowane i pokrojone liście szpinaku, następnie pestki słonecznika i zmiażdżony ząbek czosnku, dodaj jak lubisz ziarna czerwonego pieprzu, ( są bardzo dobre, dodaję do wielu potraw nie tylko warzywnych ale do mięsa i owoców morza) na końcu posyp solą i pieprzem do smaku bardzo dobre jako samodzielne danie a także dodatek do mięsa lub ryby. Smacznego!
No Comment