Śledź … polska ryba


Jemy mało ryb …. a śledzie to polskie ryby …. Poniże prosty przepis dla każdego!

Jedzmy śledzie, bo …..
🐠 Śledzie mają liczne bardzo dobre wartości odżywcze
🐠 Śledzie są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów
🐠 Nie dostarczają zbyt wielu kalorii, mimo że są bogate w dobre tłuszcze czyli zdrowe wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe, które bardzo dobrze wpływają na zdrowie, m.in.m.in. kwasy omega 3
(100 g śledzia dostarcza 1,2 – 1,7 g kwasów omega 3)
🐠 Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka
🐠 Śledzie są bogatym źródłem witaminy A, witaminy D oraz witaminy E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe
🐠 W śledziach jest też sporo witaminy B6 (100 g ryby pokrywa w 20 proc. dzienne zapotrzebowanie na B6) oraz witaminy B12 ( zawartość w 100 g przewyższa czterokrotnie dzienne zapotrzebowanie ). Śledzie dostarczają także dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu
🐠 dzięki kwasom omega 3 wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację

….. więc jedzmy śledzie

MOJA WŁASNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA

… nawet nie pamiętam od kiedy ją robię : śledzie w zalewie octowej ( gdy czas pozwoli najlepiej samemu przygotować matiasy w zalewie octowej ), jabłka, jajka na twardo i cebula wszystko pokrojone w kostkę ( cebula koniecznie sparzona wrzątkiem) – proporcje jak zwykle wg uznania , dodaj majonez i wymieszaj; zostaw na parę godzin w lodowce zanim zjesz; bardzo dobra sama ale też jako dodatek do upieczonych w folii ziemniaków.  Smacznego!

Previous Sport i dłuższe życie
Next Boczniaki

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *