Świeża fasolka szparagowa to coś na co czekam cały rok. Bardzo ją lubię , tak żółtą jak i zieloną. Jest pełna witamin i składników odżywczych. W okresie letnim używam surową, a zimą i jesienią mrożoną . Poniżej przepisy dla Ciebie!
Dlaczego jest tak zdrowa?
👍 fasolka szparagowa zielona w 100 g zawiera tylko 31 kcal. Wszystko dlatego, że w 90% składa się z wody. Ponadto jest bogatym źródłem potasu, który wzmaga wydalanie toksyn z organizmu
👍 ma niski indeks glikemiczny (IG15) i zawiera duże ilości białka
👍 wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej
👍 działa moczopędnie i przyspieszają usuwanie kwasu moczowego z organizmu
👍 jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny ją spożywać kobiety w ciąży, by zapobiegać powstawaniu wad cewy nerwowej u potomstwa
👍 ziarna fasolki są bogate w witaminę C, E i A
👍 zawiera silne przeciwutleniacze – flawonoidy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
👍 obecny w fasolce potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, m.in. obniżają wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu.
👍 spożywanie fasolki pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu i triglicerydów, co zapobiega miażdżycyi zawałom serca.
👍 poprzez zawartą aglutyninę wzmacnia układ odpornościowy
Cytrynowa zupa fasolkowa
Tą zupę robiła bardzo dawno moja babcia a potem moja mama. Mój syn lubi ją w wersji na ciepło jak i w gorące dni na zimno. Jest bardzo prosta. Jak masz okazję kup płaską fasolkę szparagową zieloną, ale jak się nie uda to zwyczajną.
Obierz i umyj zieloną fasolkę szparagową. Pokrój w drobne kawałki . Ilość wg uznania, ale wg mnie najlepiej ok.1 kg. Zalej wrzącą wodą i dodaj ulubioną zdrową przyprawę warzywną. Gotuj do miękkości. Gdy fasolka będzie miękka dodaj sok z 1 lub 2 cytryn. Moja babcia i mama dodawały łyżeczkę mąki wymieszaną z pół szklanki zimnej wody, ale ja tego nie robię. Jak jadasz chleb to dobre są jako dodatek grzanki – z pokrojonego w drobną kostkę chleba podsmażone na patelni na sklarowanym maśle. Ale sama też jest pyszna. Tak na ciepło jak i na zimno. Smacznego!
Grecka Fasolka
Doskonała jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych dań.
składniki:
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
4 duże pomidory
0,5-0,7 kg fasolki
sól, pieprz, masło sklarowane
Ugotuj fasolkę do miękkości. Odcedź. Pokrój drobno cebulę i czosnek. W woku rozpuść masło sklarowane i podsmaż cebulę i czosnek. Obierz pomidory ze skórki i drobno pokrój. Dodaj do podsmażonej cebuli i czosnku. Wszystko duś 5-10 min na woku. Następne dodaj pokrojoną fasolkę i jeszcze chwilę trzymaj na woku.
Smacznego!
Letni omlet doskonały
3 jajka
duży pomidor
kilkanaście strączków ugotowanej fasolki szparagowej
masło sklarowane sól pieprz
Na maśle sklarowanym podsmaż pokrojona na drobne kawałki fasolkę , dorzuć pokrojonego w kostkę pomidora . Podsmaż 2-3 minuty.Ubij jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Zalej jajkami fasolkę z pomidorem i usmaż omlet przewracając go po chwili na drugą stronę. Proste szybkie i pyszne zwłaszcza jak zostanie fasolka z dnia poprzedniego .
Smacznego!
No Comment