Kalafior …. kwiat warzywny


Kalafior to takie pospolite polskie warzywo, a tak naprawdę odmiana kapusty warzywnej.
Każdy z nas powinien docenić właściwości i wartości odżywcze kalafiora. Ma działanie przeciwnowotworowe, a także pomaga chorym z reumatyzmem i wrzodami.

👍Kalafior ma silne działanie antynowotworowe. Nasz styl żywienia, w którym występują kalafior, a także brokuły zmniejsza ryzyko agresywnego raka prostaty. Naukowcy z USA i Kanady na łamach pisma „Journal of the National Cancer Institute” przekonują, że kalafiory i brokuły zawierają wiele substancji, które mogą mieć działanie przeciwnowotworowe.

👍badacze z Rutgers’ Ernest Mario School of Pharmac uważają, że kalafior to skuteczna broń w profilaktyce raka prostaty, zwłaszcza w połączeniu z curry. Kurkumina zapobiega rozwojowi nowotworów, zwłaszcza w połączeniu z izotiocyjanianem fenetylowym (PEITC) – substancją, która występuje w warzywach, takich jak kapusta, brukselka, kalafior, brokuły czy rzepa. Na końcu przepis na danie z kalafiora i curry🎁

👍W „International Journal of Cancer” amerykańscy naukowcy twierdzą, że kalafior może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia raka pęcherza. W kalafiorze występują przeciwutleniacze z grupy izotiocyjanów (do których należy m.in sulforafan). Neutralizują one wolne rodniki przyczyniające się do rozwoju nowotworów. Substancję tę zawierają także kapusta i inne warzywa z rodziny krzyżowych jak brukselka i rzodkiewka.

👍Charakterystyczny zapach kalafior zawdzięcza substancjom o nazwie glukorafaniny. Z ich rozkładu powstają izotiocyjany posiadające działanie bakteriostatyczne i niszczące Helicobacter Pylori przyczyniający się do rozwoju wrzodów żołądka. Chronią także przed zapaleniem błony śluzowej żołądka, zapaleniem przełyku i nawet rakiem żołądka.

👍10-letnie obserwacje starszych kobiet pozwoliły odkryć mniejsze ryzyko zachorowania na RZS (reumatoidalne zapalenie stawów). Kalafiory są zalecane w diecie osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów.

👍Aby je złagodzić „gazotwórcze efekty uboczne” , kalafiora można podać z czosnkiem, imbirem, koprem lub kminkiem.

👍Indeks glikemiczny kalafiora to tylko 15

👍Kalafior, tak jak kapusta, brokuły zalicza się do grupy warzy wolotwórczych. Zawierają one substancje, które zaburzają wchłanianie jodu z pożywienia. Spożywanie ich, ale w dużej ilości, może dawać objawy niedoczynności tarczycy. Jednak spożywanie ich w rozsądnej ilości i to jeszcze w formie ugotowanej nie wpływa znacząco na pracę tarczycy. Sama od ponad 10 lat mam niedoczynność tarczycy i choć jadam ww warzywa w żaden sposób nie zauważyłam by wpłynęły na stan mojej tarczycy. A przy okazji muszę wspomnieć, że przeciwstarzeniowy sposób żywienia, który jest prawie identyczny jak żywienie w niedoczynności tarczycy spowodował w znacznym stopniu zmniejszenie dawki hormonów tarczycy, które muszę zażywać.

PRZEPISY:

Kalafior jest bardzo popularny i dostępny przez cały rok. Ja bardzo lubię kalafiora ugotowanego w wodzie i posypanego różnego rodzaju ziołami jako dodatek do innych dań lub samodzielnie. Bardzo często robię najprostszą zupę kalafiorową czyli gotuję kalafiora podzielonego na różyczki z domowa przyprawą warzywną. Czasem miksuję ja na krem ale zazwyczaj miksuje bardzo delikatnie tak aby były zachowane kawałki kalafiora. Poniżej podaje trochę nietypowe przepisy kalafiorowe.

KALAFIOROWY MAJONEZ

mały kalafior
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/2 cytryny ( jak mniejsza to cała cytryna)
łyżka musztardy
sól, pieprz, cukier

Ugotuj kalafior do miękkości w osobnym wrzątku z dodatkiem łyżki cukru. Ugotowany kalafior połącz z musztardą, oliwą i sokiem z cytryny – zmiksuj blenderem. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Przechowuj w lodówce.

KALAFIOROWE CURRY

1 kalafior
puszka pomidorów (400g)
puszka mleka kokosowego (400ml)
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
Po 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, cynamonu, ostrej papryki
2-3 łyżki masla sklarowanego ( lub oliwy z oliwek)
150 ml wody
Sól, pieprz
świeża kolendra

Na dużej patelni lub woku rozgrzej masło lub oliwę. Wrzuć pokrojoną cebulę i smaż do przeszklenia, następnie wrzuć pokrojony czosnek i podsmaż 2 minuty. Połącz wszystkie przyprawy i wrzuć na patelnię, a następnie dokładnie wymieszaj. Trzymaj na ogniu 2 minuty. Dodaj kalafiora pokrojonego na różyczki, dodaj pomidory i wodę. Gotuj 15-20 min. aż kalafior będzie al dente. Dodaj mleko kokosowe i pastę curry. Gotuj 5 minut. Przypraw solą i pieprzem. Posyp pokrojoną świeżą kolendrą i podawaj z ryżem lub innym ulubionym dodatkiem.

Previous Nowy kierunek
Next Olej konopny

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *