Pasta to bardzo dobry pomysł na danie do pracy lub spotkanie z przyjaciółmi. Przygotowana w domu nie ma żadnych sztucznych dodatków ani glutenu. Możemy podać do niej pokrojone warzywa jak seler naciowy, papryka, ogórek, marchewka i wiele innych. Bardzo często biorę taki posiłek ze sobą do pracy lub w podróż. Robiąc pasty możemy przemycić wiele warzyw. O każdym z użytych składnikach piszę w innych wpisach. Dodatkowo pasty możemy bardzo szybko przygotować. To wpis który będzie żył …. przepisy będą dodawane na bieżąco
SŁONECZNIK
25 dkg słonecznika
2 ząbki czosnku
cytryna
80 ml oliwy z oliwek
2 łyżki mielonej słodkiej wędzonej papryki
2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
cukier, sól
Pestki słonecznika przepłucz, zalej zimną wodą, odstaw na całą noc. Czosnek pokrój w plasterki. Odsączone pestki słonecznika osącz. Połącz z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą i 50 ml wody. Wszystko zmiksuj blenderem. Dopraw solą, cukrem oraz papryką słodka i ostrą oraz ponownie zblenduj. Trzymaj w lodówce.
JARMUŻOWE PESTO
10 dkg jarmużu
5 dag pistacji
3 dag parmezanu
ząbek czosnku
cytryna
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Sparz cytrynę wrzątkiem. Osusz, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Jarmuż umyj, odkrój od łodyżek i pokrój w paski. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz jarmuż, pistacje, czosnek, parmezan, skórkę i sok z cytryny oraz 3 łyżki z oliwy. Wszystko zmiksuj blenderem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Jeśli pesto jest zbyt gęste , dodaj oliwy lub zimnej wody. Trzymaj w lodówce.
BURACZANY HUMMUS
puszka ciecierzycy
1 burak
3 łyżki pasty tahini
2 ząbki czosnku
3 gałązki kolendry
cytryna
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Buraka zawiń w folię i piecz 40-60 min w piekarniku w 180 st.. Ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Kolendrę opłucz i posiekaj. Czosnek obierz.
Połącz ciecierzycę, buraka, czosnek, pastę tahini, posiekaną kolendrę i 3-4 łyżki oliwy. Zmiksuj blenderem. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Trzymaj w lodowce. Przed podaniem można posypać świeżą kolendrą.
DYNIOWO
2 kg dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 dkg słonecznika
3 dkg parmezanu
2 gałązki tymianku
oliwa
kurkuma
mielona ostra papryka
sól, pieprz
Pokrojoną cebulę i czosnek podsmaż na łyżce oliwy. Przekrój dynię na 4 części , usuń pestki . Oprósz tymiankiem, sola i pieprzem , skrop oliwą. Piecz 30 min w piekarniki w 180 st. Przestudź i obierz ze skórki. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Parmezan zetrzyj na tarce. Połącz cebulę z czosnkiem z dynią, pestkami słonecznika, parmezanem, 2-3 łyżkami oliwy, łyżką kurkumy, 1/2 łyżeczki ostrej papryki oraz solą i pieprzem. Wszystko zmiksuj blenderem. Trzymaj w lodówce.
SZPINAKOWO
25 dkg szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 dkg migdałów
10 dkg fety
oliwa
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklij na łyżce oliwy. Szpinak opłukaj i dodaj do cebuli i czosnku. Chwilę smaż. Migdały upraż na suchej patelni. Cebulę, czosnek ze szpinakiem zmiksuj blenderem razem z migdałami , pokruszoną fetą oraz 2 łyżkami oliwy, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Trzymaj w lodówce.
DYNIOWO-POMIDOROWO
1 dynia
kilka suszonych pomidorów
2 cebule
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
chili, sól, pieprz
Oliwa
Pokrojoną cebulę i czosnek podsmaż na łyżce oliwy. Przekrój dynię na 4 części , usuń pestki . Oprósz solą i pieprzem , skrop oliwą. Piecz 30 min w piekarniki w 180 st. Przestudź i obierz ze skórki. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem. Trzymaj w lodówce.
FASOLOWY HUMMUS
2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
puszka pomidorów
Sok z 1 cytryny
oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Gdy masa będzie za gęsta dodaj zimną wodę. Dodaj sól i pieprz do smaku. Trzymaj w lodówce.
No Comment