Królowa kasz


Kasza gryczana to mój ulubiony produkt bezglutenowy….uważam ją za królowę wśród kasz. Obniża  poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie i ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe. 

Poniżej znajdziesz proste przepisy!

👍 Kasza gryczana jest świetnym źródłem białka, zawiera go od 10 do 16 proc. – jest to białko lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż, ma podobną wartość, jak białka roślin strączkowych.

👍 Jest źródłem białka i aminokwasów egzogennych (czyli takich, które musimy dostarczać z dietą – lizyny i tryptofanu). Lizyna jest niezbędna m.in. przy budowie białek, zwłaszcza w mięśniach i kościach. Działa korzystnie na kondycję psychiczną. Spożycie 100 g kaszy gryczanej zaspokaja dzienne zapotrzebowanie człowieka na aminokwasy egzogenne.

👍 Zawiera węglowodany, ale również dużo błonnika pokarmowego, w którym zawartość  frakcji rozpuszczalnej wynosi 3-7%, a nierozpuszczalnej 2-3%.Nierozpuszczalna frakcja błonnika pobudza perystaltykę jelit, ma zdolność wiązania wtórnych kwasów żółciowych i wody. Rozpuszczalny błonnik obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcowa, obniża poposiłkową glikemię. Spożycie 100 g kaszy gryczanej jest równoważne z 20-30% zalecanym do prawidłowego  trawienia, dziennym spożyciem błonnika.

👍 Jest świetnym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E oraz potasu, żelaza, wapnia, fosforu, miedzi, cynku czy jodu. 

👍 Kasza gryczana ma również bardzo dużo krzemionki, która wpływa korzystnie na strukturę włosów, paznokci i naszej skóry.  

👍 W kaszy gryczanej jest dużo rutyny i kwercytyny, które są przeciwutleniaczami, uszczelniają naczynia krwionośne.

Polubmy  ją bo współczesna dieta jest zbyt pełna węglowodanów prostych, które przyczyniają się do nadwagi i otyłości.

 

JAK PRZYGOTOWAĆ PYSZNĄ KASZĘ GRYCZANĄ

Jak masz możliwość kup kaszę sypką na placu lub w warzywniaku „na wagę”. Smak takiej kaszy jest zupełnie inny niż tej ze sklepu.  Nigdy nie gotuj kaszy „w woreczku”, jakiegokolwiek produktu zresztą.

Dlaczego?

Pod wpływem wysokiej temperatury uwalnia się bisfenol A (BPA), czyli organiczny związek chemiczny stosowany do produkcji tworzyw sztucznych. Znajdziemy go w plastikowych opakowaniach kasz i ryżu.

Przede wszystkim zaburza pracę układu hormonalnego, skutkować to może otyłością. Zaburza także wydzielanie hormonów tarczycy. BPA imituje estrogeny, wiążąc się do tego samego receptora w organizmie człowieka jako naturalny hormon żeński i dlatego może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia otyłości, insulino-oporności, cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych oraz rozwoju raka piersi czy prostaty.

Ponadto może prowadzić do zmniejszenia poziomu testosteronu u mężczyzn i prowadzić do przedwczesnego dojrzewania dziewczynek. Bisfenol ma też działanie kancerogenne, przyczyniając się do powstawania zmian nowotworowych.

Więcej w osobnym wpisie na blogu.

Ja zawsze przygotowuję kaszę gryczana jak poniżej.

Na woku rozpuszczam masło sklarowane i wrzucam kaszę gryczaną. Chwilę prażę, następnie solę i zalewam wrzącą wodą. Zmniejszam gaz do minimum i przykrywam pokrywką. Zostawiam aby kasza wchłonęła wodę. Zazwyczaj trwa to około 20 min.

Na szklankę kaszy biorę zawsze 2 szklanki wody.

 

GRYCZANA SAŁATKA

ugotowana kasza gryczana ciepła lub zimna, pokrojone ugotowane buraki, ser kozi, prażone pestki słonecznika i dyni, oliwa, sól i pieprz do smaku. Nadaje się do zabrania do pracy!

Smacznego!

 

WSCHODNIA ZAPIEKANKA 

Nawet nie pamiętam skąd mam ten przepis, prawdopodobnie od kogoś z rodziny ze wschodu Polski, ponieważ odmiany tej zapiekanki są bardzo popularne na Ukrainie. Uogólniając to połączenie nadzienia do pierogów ruskich z dodatkiem kaszy gryczanej i jajek. Chociaż unikam nabiału to raz na jakiś czas jak kupię ser biały na krakowskim Kleparzu to przygotowuję to danie. Zapiekanka jest pyszna zaraz po upieczeniu a także podgrzana w piekarniku. Doskonale pasuje do kubka czerwonego barszczu lub zsiadłego mleka. Polecam!

składniki:

  • szklanka suchej kaszy gryczanej
  • 1kg ugotowanych ziemniaków
  • 0,75 dkg sera białego ( najlepiej z targu ” prosto ze wsi” a nie ze sklepu)
  • 4-5 cebul
  • masło sklarowane
  • sól, pieprz
  • 5 jajek
  • bułka tarta do obsypania blachy

Ugotuj szklankę suchej kaszy gryczanej na sypko. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Pokrój drobno cebulę i usmaż na maśle sklarowanym na złoty kolor. Przeciśnij ser biały i ziemniaki przez praskę ( ja używam tej z IKEI, jest doskonała ). Nie miel w maszynce lub termomiksie . Tak przygotowana jest o wiele lepsza. Wymieszaj „zgnieciony” ser biały i ziemniaki razem z ugotowaną kaszą gryczaną i podsmażoną cebulą. Dodaj „rozmłócone” jajka. Wszystko dobrze wymieszaj . Dodaj sól i pieprz do smaku. Dodaj dużo pieprzu, bo ta zapiekanka go bardzo lubi. Posmaruj dużą prostokątna formę do ciasta masłem i obsyp bułką tartą. Nałóż do formy przygotowaną masę. Włóż do nagrzanego do 180 min piekarnika i piecz około 30-40 minut. Wyjmij i pokrój . Zjedz od razu lub podgrzej później w piekarniku.

Smacznego !

 

PASZTET GRYCZANY JAK ZAPIEKANKA 

Pasztet w formie zapiekanki. Bardzo dobry na ciepło jako dodatek do sałatki warzywnej lub dodatek do dań obiadowych. Ilość wystarcza na upieczenie 2 foremek „keksówek”. Ja po upieczeniu cześć zamrażam. 

składniki :

  • 0,5 kg suchej kaszy gryczanej palonej
  • o,5 kg sera białego tłustego 
  • 5 cebul
  • 3 garście suszonych grzybów 
  • 3 garście posiekanych orzechów włoskich …. może być więcej
  • masło sklarowane
  • 5 jajek
  • sól, pieprz 

Moczę suszone grzyby. Przygotowuję kaszę gryczaną ( tak jak polecam powyżej). 

Na maśle sklarowanym podsmażam drobno pokrojoną cebulę z pokrojonymi namoczonymi grzybami. Rozgniatam ser biały ( ale nie miksuję ) i mieszam z jajkami na masę. Do dużej miski wrzucam kaszę gryczaną, cebulę z grzybami, jajka z serem i pokrojone orzechy. Mieszam wszystko. Dodaję sól i pieprz do smaku.

Rozgrzewam piekarnik 180 st. Wykładam foremki papierem do pieczenia i wkładam przygotowaną masę. Paszteto-zapiekankę trzymam w piekarniku około 45 min. Podaję pokrojoną w plastry.

Smacznego!

Previous Szampan ....
Next Wege a odporność

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *