Mak nie tylko od święta …


Najczęściej mak używa się do różnych wypieków w okresie Świąt Bożego Narodzenia. U mnie w domu moja mama często jednak piekła makowe ciasta nie tylko w tym okresie. Najczęściej był to piegus z białek i maku, gdy zostawały białka. Ja poniżej proponuję makowiec jabłkowy z dodatkiem orzechów włoskich, oczywiście jak zwykle u mnie bezglutenowy.

  • Właściwości lecznicze maku są znane już od starożytności. Wówczas odkryto, że mak to nie tylko dodatek do potraw, ale także baza do wytwarzania narkotyków. Dzisiaj z maku produkuje się m.in. leki o działaniu uspokajającym 
  • Wyróżniamy  kilka rodzajów maku. Najbardziej znany jest mak niebieski, wykorzystywany w kuchni. Mak lekarski to ten z którego wytwarza się opium (bazę do leków, takich jak morfina czy kodeina). Rzadszym rodzajem maku jest delikatny w smaku mak biały, który jest niezastąpionym składnikiem słynnych poznańskich rogali marcińskich.  Mak polny, znany z pól i łąk, ma zastosowanie w medycynie ludowej i kosmetyce.
  • Mak jest bogaty w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E, a także witaminę C. 
  • Jest również doskonałym źródłem wapnia – budulca kości. W 100 g znajduje się aż 1266 mg wapnia – taka porcja pokrywa 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek. 
  • Mak zawiera także dużo żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku.
  • Z niebieskich ziaren maku leczniczego wytłacza się olej makowy, który m.in. reguluje pracę nerek i wątroby, a także przyśpiesza gojenie się ran. Wszystko dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie tych z grupy omega-6 (przede wszystkim kwasu linolowego), które korzystnie wpływają także na pracę serca i pomagają przywrócić równowagę pomiędzy „dobrym” (HDL) i „złym” (LDL) cholesterolem. Należy jednak pamiętać o odpowiednich proporcjach kwasów omega-6 i omega-3 w diecie (najlepiej 5:1). 
  • Mak stanowi bogate źródło węglowodanów nieprzyswajalnych, czyli błonnika, który nie jest trawiony przez żołądek. Ten rodzaj błonnika pełni określoną funkcję w układzie pokarmowym, m.in. przyśpiesza pasaż jelitowy. W związku z tym mak może być dobrym środkiem na przeczyszczenie.
  • Mak, mimo że korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, co jest pożądane w trakcie odchudzania, nie jest polecany osobom będącym na diecie. Mak niemal w połowie składa się z tłuszczu (18-25 proc to białka, ok. 25 proc. – węglowodany), dlatego jest bardzo kaloryczny – 100 g maku ma aż 478 kcal.

MAKOWIEC JABŁKOWY Z ORZECHAMI

składniki:

  • 25 dkg maku sparzonego i zmielonego
  • 4 duże jabłka szara reneta
  • 30 dkg cukru pudru ( lub szklanka miodu)
  • 6 jajek
  • kostka masła ( 200g)
  • 10 łyżek zmielonych orzechów włoskich 
  • 3 duże garście pokrojonych orzechów włoskich …. lub więcej 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Rum …. ilość do uznania ale więcej niż kieliszek 

Żółtka utrzeć z cukrem i dodać mak. Jabłka obrać, zetrzeć i dodać do masy. Dodać zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Następnie dodać pokrojone orzechy włoskie  i rum. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia 45-60 min w 180 st. Ja piekę 60 min w 180 st. w termoobiegu😉 Smacznego !

 

Previous Zupa .... wielkie niepozorne danie
Next Kochać siebie

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *