Kuchnia i medycyna


 

W swojej bogatej biblioteczce 📖📖📖mam książkę prof Juliana Aleksandrowicza „Kuchnia i medycyna”wydaną w 1983 r.napisaną razem z Ireną Gumowską. Moja nieżyjąca już mama była zaprzyjaźniona z rodziną profesora, stąd oryginał tej książki u mnie. Książka jest oparta na wnioskach m.in. z badań profesora prowadzonych w latach 60-tych i 70-tych a nawet wcześniej. Książka jest niesamowita i tak aktualna też dzisiaj ( może poza informacjami o mleku i nabiale, z którymi nie do końca się zgadzam, ale wtedy było jednak „inne mleko” niż obecnie), choć minęło tyle lat od jej napisania. Pełno w niej informacji o wpływie żywienia na powstawanie nowotworów , o domach pleśniowych w starym Krakowie i o tym co możemy robić by żyć zdrowo i długo.
Polecam wszystkim gorąco ….. W internecie jest wersja PDF a oryginał można jeszcze dostać … tylko trzeba poszukać.

Chętnym prześlę na maila.

❣❣❣Profesor Aleksandrowicz był naprawdę człowiekiem, który sercem i umysłem przerastał i wyprzedzał czasy, w których żył. Sam niestety zmarł w wyniku choroby nowotworowej w 1988r.

Previous Dlaczego warto mieć psa?
Next Co to jest test MRT?

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *