Grzyby…. jemy je jako samodzielne potrawy, gotujemy zupy i dodajemy do wielu potraw …. ja m.in. do barszczu czerwonego, żurku, rosołu , bigosu i wielu innych …. ale mało wiadomo o ich prozdrowotnych właściwościach
Powszechnie zwykło się uważać, że grzyby nie zawierają wielu cennych substancji odżywczych dla naszego organizmu. Tymczasem badania prowadzone w The Study Researches na Uniwersytecie w Pensylwanii wykazały, że zawierają dużą ilość silnych antyoksydantów – ergotioneiny i glutationu, które chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak Alzheimer i Parkinson. Przebadano kilkanaście różnych rodzajów grzybów – najbogatszym źródłem tych substancji okazały się borowiki. Co ciekawe, grzyby te nie tracą swoich ochronnych właściwości po ugotowaniu czy usmażeniu. W krajach, w których dieta jest bogata w ergotioneinę i glutation (np. we Francji i Włoszech), jest mniej zachorowań na choroby neurodegeneracyjne niż w Stanach, gdzie brakuje tych substancji w diecie
Zupa trzy grzyby
- 0,5 kg mrożonych grzybów ( podgrzybki, borowiki)
- 0,7 kg pieczarek
- dwie duże garście suszonych grzybów
- masło sklarowane
- sól, pieprz
Ugotuj mrożone grzyby w wodzie do miękkości. Zalej suszone grzyby zimną wodą na kilka godzin a następne zagotuj w moczonej wodzie. Na woku rozpuść masło sklarowane i wrzuć pokrojone pieczarki ( mogą być nawet tylko na pół ). Usmaż . Połącz wszystkie grzyby w jednym garnku. Zmiksuj blenderem na zupę krem. Dolej wodę do preferowanej gęstości. Dodaj sól i pieprz. Jak używasz mleko lub śmietankę to możesz dodać ( ja nie używam i jest dobra). Zupę podaję z serem feta, owczym lub kozim pokrojonym w kostkę. Bardzo dobra jest też z dodatkiem kaszy gryczanej. Smacznego!
No Comment