Szpinak i truskawki


letnie połączenie szpinaku🥬 i truskawek 🍓
🍓truskawki🍓 są cennym składnikiem zdrowej diety, wspierającym różne aspekty zdrowia i dobrego samopoczucia…. dlaczego ?
🍓Wysoka zawartość witamin i minerałów: Truskawki są bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem wspomagającym układ odpornościowy, skórę i zdrowie naczyń krwionośnych. Zawierają również witaminy z grupy B, witaminę K, mangan i kwas foliowy.
🍓Truskawki są źródłem przeciwutleniaczy, takich jak antocyjany i kwas elagowy, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Przeciwutleniacze mogą także zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i nowotwory.
🍓Truskawki zawierają błonnik pokarmowy, który jest ważny dla zdrowia układu trawiennego. Błonnik pomaga w utrzymaniu prawidłowej perystaltyki jelit i może wspierać utratę wagi poprzez zapewnienie uczucia sytości.
🍓Truskawki mają niską kaloryczność, co sprawia, że są doskonałą przekąską dla osób dbających o linię.
🍓Spożywanie truskawek może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi, co może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
🍓Składniki odżywcze i przeciwutleniacze w truskawkach mogą również działać przeciwzapalnie, co jest korzystne dla ogólnego zdrowia organizmu.
Szpinak z truskawkami🍓
30 dkg szpinaku
20dkg truskawek
1-2 łyżki ziaren słonecznika
Sos- sok z cytryny, oliwa z oliwek , musztarda, sól, pieprz
Szpinak oczyścić , truskawki oczyścić z szypułek i przekroić na pół, ziarna słonecznika uprażyć na patelni bez tłuszczu. Wszystko połączyć i polać sosem
Previous Ruch dla zdrowia psychicznego
Next Groszkowo-jabłkowe orzeźwienie

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *