Czy jadł ktoś sałatę rzymską na ciepło ?
Znamy ją wszyscy z sałatki Cesara ale jest naprawdę bardzo dobra przyrządzona na ciepło
Sałata rzymska jest najstarszą z używanych przez człowieka sałat.
Posiada charakterystyczne liście o wydłużonym kształcie . Jest krucha, mięsista, dlatego wiele osób po nią sięga.
Sałata rzymska to niezwykle wartościowy gatunek
Zawiera spore ilości karotenu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i układu odpornościowego.
Jest także cennym źródłem witamin: B1, B2, PP oraz C.
Jest także bogata w wapń, fosfor, potas, magnez i żelazo.
Sałata rzymska jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Pęczek liści o wadze 100 g zawiera zaledwie 17 kcal.
Poniżej moja propozycja podania z różnymi modyfikacjami – na zdjęciu nie wyglada super ale jest naprawdę pyszna
sałata rzymska na ciepło
2 sały rzymskie
Duży pomidor
czosnek – u mnie cała główka ale można mniej
Oliwa, sól, pieprz
ser – u mnie owczy lub kozi ale może być każdy twardy dobry ser w cienkich płatkach
Rozgrzewam na woku oliwę z oliwek, dodaje czosnek pokrojony w plasterki. Chwile trzymam na ogniu i dodaje liście sałaty . Mieszam – liście zaczynaja „więdnąć” pod wpływem temperatury. Dodaje pokrojony w kostkę pomidor oraz sól i pieprz. Moment trzymam na ogniu. Na talerzu posypuje serem.
Taka sałata tez jest pyszna tylko z czosnkiem. Polecam ! Smacznego !
No Comment