Zachowaj młodość …. ale ogranicz cukier


Co ma wspólnego młody wygląd i starzenie się z poziomem cukru?
👍Dbanie o wygląd skóry i brak szybko pojawiających się zmarszczek to nie tylko medycyna estetyczna.

👍Wg badań wspólną cechą ludzi żyjących długo w dobrym zdrowiu tak fizycznym jak i mentalnym jest niski poziom cukru, niski poziom insuliny oraz bardzo niski poziom trójglicerydów. Oczywistą sprawą jest niepodważalna rola cukru i insuliny w procesie starzenia.

👍Niekorzystne oddziaływania obecnego we krwi cukru to przyłączanie się do różnych cząsteczek białkowych, między innymi do kolagenu czyli białka obecnego w skórze. Efektem tego procesu nazywanego glikozylacją jest powstanie tzw. końcowych produktów zaawansowanej glikacji -(Advanced Glycation Endproducts, AGE). Przy okazji AGE w języku angielskim znaczy starzeć się. Niestety pod wpływem glikozylacji zwiększa się liczba wiązań krzyżowych między cząsteczkami kolagenu, co sprawia, że zwiększa się sztywność włókien kolagenowych i zmniejsza się również ich rozpuszczalność, co utrudnia jego regenerację.

👍Procesy glikacji białek, niszczące nie tylko włókna kolagenowe ale także elastynę powodują, że stają się one sztywne, zniekształcone i tracą swe właściwości elastyczne. Nieodwracalnie zmieniają niestety swoją strukturę. Tylko zdrowa, elastyczna skóra powraca do stanu pierwotnego po wykonaniu grymasu. Skóra z uszkodzonymi przez proces glikacji, białkami nie ma takiej zdolności. To powoduje powstawanie zmarszczek, utratę jędrności i opadanie owalu twarzy.
👍Ograniczmy ilośc cukru na codzień to oprócz wielu korzystnych zmian dodatkowo będziemy wyglądać po prostu młodziej❣❣❣

Previous Pies ... przeciwstarzeniowo
Next Wiek to kwestia do negocjacji

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *