Nowa przeciwstarzeniowa sałatka/ surówka ❤️❤️❤️ …. dodatek do świątecznych obiadów 🎄🎁🍾🎉👩🏻🎊
3 super prozdrowotne składniki :
🌟czerwona kapusta – zawiera antocyjany czyli najsilniejsze przeciwutleniacze – przez co wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Razem z witaminami E, C i beta-karotenem zmniejsza ryzyko występowania zmian miażdżycowych i rozwoju nowotworów. Zawiera także kwercetynę (bioflawonoid), która minimalizuje ryzyko wystąpienia alergii oraz ma działanie antyhistaminowe, przeciwzapalne – pomaga osobom cierpiącym na różne choroby alergiczne. Kwercetyna wraz z wit C spowalniania procesy starzenia. Dodatkowo zwalcza zmęczenie oraz skutecznie łagodzi skutki stresu.
🌟grzyby – zawierają dużą ilość silnych antyoksydantów – ergotioneiny i glutationu, które chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak Alzheimer i Parkinson
🌟fasolka perełka – to doskonałe źródło błonnika, obniża ryzyko wystąpienia problemów z sercem. Fasola obniża poziom całkowitego cholesterolu i jego szkodliwej frakcji – LDL, ma właściwości neutralizujące skrobię, zapobiegając jej rozkładowi w organizmie. Fasola zawiera oligosacharydy, które stanowią doskonałą pożywkę dla jelitowej flory bakteryjnej. Uzupełnia zapasy żelaza, miedzi, manganu oraz niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu tiaminy (witamina B1).
Warto również dodać, że fasola jest pokarmem wysokoenergetycznym. Ważne źródło białka roślinnego.
Przepis :
👉Pokrój drobno pół główki czerwonej kapusty, zalej wrzątkiem i zagotuj przez 15 minut, odcedź i przelej zimną wodą
👉namocz 20-30 dkg najdrobniejszej białej fasolki ( perełki) i ugotuj z dodatkiem soli
W misce połącz kapustę czerwoną, fasolkę i pokrojone marynowane grzyby ( ja biorę 2 mniejsze słoiki marynowanych podgrzybków). Dodaj ocet winny, oliwę , sól i pieprz. Wymieszaj wszystko.
Doskonała sama albo jako dodatek do obiadu. Polecam ❤️
No Comment