⚫️Soczewica czarna ⚫️ nazywana jest belugą, ponieważ swoim wyglądem przypomina małe, czarne ziarna kawioru z jesiotra Belugi.
👉O czarnej soczewicy mówi się, że jest najzdrowsza❣️, przez wysoką zawartość antyoksydacyjnych barwników.
👉Jest bogata w białko, błonnik i kwas foliowy.
👉To także produkt o niskim indeksie glikemicznym, dlatego polecana jest osobom, które muszą dbać o poziom cukru we krwi.
👉Posiada ona również antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze. Są one naturalnymi barwnikami roślinnymi, które pełnią w organizmie funkcje ochronne i nadają ziarnom charakterystyczny czarny kolor. Antocyjany redukują ryzyko chorób układu krążenia, wyciszają procesy zapalne w organizmie oraz zapobiegają nowotworom.
👉Soczewica czarna, jak wszystkie suche nasiona roślin strączkowych, jest bardzo dobrym źródłem białka.
👉Beluga zawiera znaczną błonnika pokarmowego i dzięki temu doskonale reguluje perystaltykę jelit oraz zwiększa uczucie sytości po spożytym posiłku.
Soczewica czarna jest jedną ze smaczniejszych i ciekawszych odmian, jednak nie jest zbyt popularna w Polsce.
⭐️Dlatego polecam bardzo dobrą sałatkę a la kawior🌟
Składniki:
Czarna soczewica
Ser sałatkowy kozi
Suszone pomidory w oliwie
Ogórki kiszone
Kapary
Proporcje jak zwykle u mnie do uznania. Jednak na większą ilość sałatki biorę 400 g suchej soczewicy i 2 opakowania sera koziego sałatkowego po 200 g. Namocz soczewicę i ugotuj w osolonej wodzie. Ser kozi ( może w zamian być feta lub owczy) i ogórki ( mogą być też konserwowe) pokrój w kostkę. Dodaj pokrojone suszone pomidory i kapary. Jeśli nie lubisz kaparów to bez nich też jest bardzo dobra. Nie wymaga przypraw. Dodaj oliwę z oliwek lub oliwę z suszonych pomidorów w oliwie.
Lepiej zrobić wcześniej i schłodzić. Smacznego ❣️
No Comment