Bakłażan to prawie przeciwstarzeniowy afrodyzjak.Poniżej przepis dla Ciebie!
Bakłażan czyli oberżyna lub gruszka miłości to warzywo ale z botanicznego punktu widzenia to 100 proc. owoc, a nawet więcej – jagoda.
👍 zaletą bakłażana jest niskokaloryczność – w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal
👍 W 90 proc. składa się z wody, a tylko 2 proc. to cukry
👍 jedząc bakłażana dostarczymy organizmowi potasu, wapnia i magnezu
👍 to także dobre źródło błonnika, a w 100g bakłażana będzie go dwukrotnie więcej niż w jabłku czy brzoskwini
👍 Fioletowa skórka bakłażana działa przeciwnowotworowe – zawarte są w niej związki fenolowe, poprawiające funkcjonowanie organizmu. Wśród tych związków znajdują się m.in. antocyjany działające silnie antyutleniająco
👍 nasunina obecna w bakłażanie ogranicza angiogenezę, czyli proces związany z rozwojem komórek rakowych
👍 dodatkowo poprawia przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia i obniża poziom cholesterolu
GRZYB W BAKŁAŻANIE
przekrój bakłażany wzdłuż , ale nie obieraj bakłażana! ; obsmaż z każdej strony , połóż skórką do dołu , dolej wody i chwilę podduś pod przykryciem ( dodaj soli i pieprzu ); gdy miąższ będzie miękki przełóż bakłażany do żaroodpornego naczynia , wybierz trochę miąższu z każdej połówki i dodaj do wcześniej podsmażonych drobno pokrojonych pieczarek lub boczniaków , wymieszaj razem i nałóż do połówek bakłażanów ; wokół bakłażanów dodaj pomidory (najlepiej świeże a zimą z kartonika lub puszki ) , dodaj soli i pieprzu oraz chili i innych przypraw które lubisz do smaku; włóż do rozgrzanego piekarnika na 20-30 min, pod koniec obłóż plastrami sera koziego.
Smacznego !
No Comment