QUINOA


Quinoa czyli komosa to także kasza bezglutenowa, trzecia po gryczanej i jaglanej na mojej liście ulubionych kasz bezglutenowych😉 doskonały składnik na PRZECIWSTARZENIOWE SAŁATKI ( przepisy poniżej )❣️❣️❣️

👉 jest bogata w magnez, wapń, potas, witaminy B2, B6, B9 i E (;zawartość witamin jest wyższa niż w zbożach), antyoksydanty ( przede wszystkim kwercetyna, glikozydy kaempferolowe i witamina E, czyli związki chroniące przed wolnymi rodnikami) i kwasy omega 3

👉UWAGA!!!! płukanie jej wodą przed gotowaniem znacząco redukuje zawarte w niej minerały, dlatego należy tego unikać

👉ma wysoką zawartość białka i niski indeks glikemiczny , jej wysycenie białkiem przekracza średnie wartości innych węglowodanów złożonych

👉 komosa ryżowa jako nieliczna żywność pochodzenia roślinnego zawiera wszystkie aminokwasy.

👉 ma niską zawartość tłuszczu i nie stanowi źródła nasyconych kwasów tłuszczowych o potencjalnie negatywnym działaniu ale jest bogatym źródłem kwasów omega-3

👉 jest również bogatym źródłem błonnika, którego zawartość wynosi ok. 7 g.

…. po prostu kolejna bezglutenowa PRZECIWSTARZENIOWA kasza❣️❣️❣️

🥣 Sałatka komosowo-buraczano-kukurydziana …. kolorystycznie zrównoważona ❤️💚💛💜

2 szklanki suchej komisy
3-4 buraki
1 szklanka kukurydzy ( z puszki )
szczypiorek
sok z 1 cytryny
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotuj komosę jak lubisz ( ja przygotowuję na woku – podprażam komosę z oliwą i zalewam wrząca wodą w stosunku 1:2 i trzymam na ogniu do wchłonięcia wody). Upiecz buraki w piekarniku, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj komosę, buraki, kukurydzę razem. Dodaj pokrojony drobno szczypiorek ( 2-3 łyżki). Dodaj oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wymieszaj.

🥣 Szparagowa sałatka z komosą …. prawie kolorystycznie wiosenno🌷🌞🌷🌞🌷

2 szklanki suchej komosy
2 cukinie pokrojone w kostkę
duży pęczek zielonych szparagów ( lub szparagi ze słoika)
2 puszki kukurydzy
szczypiorek, bazylia
Oliwa z oliwek, sok z cytryny

Przygotuj komosę jak w pierwszym przepisie. Jak masz świeże szparagi to odetnij twarde końcówki i pokrój na 1 cm kawałki. Razem z cukinią rozłóż na blasze do pieczenia i skrop oliwą. Włóż do piekarnika rozgrzanego na 180 st. na 10-15 min.
Włóż do miski komosę, kukurydzę, szparagi i cukinię. Dodaj pokrojony drobno szczypiorek i bazylię ( tyle ile lubisz) oraz oliwę z oliwek, sok z cytryny i sól, pieprz. Wymieszaj wszystko.

Obie sałatki bezglutenowe, bezmleczne, pełne warzyw 🌽🍅🍆🥑🥬🌶🥒 i można zabrać do pracy😉

 

Previous BELUGA ROŚLINNY KAWIOR
Next ZIELONA DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *