Białko roślinne


„Dieta bogata w białko, głównie roślinne, to mniejsze ryzyko zgonu.
Analiza opisanych w literaturze naukowej badań wskazała, że odpowiednia ilość białka w diecie, szczególnie roślinnego, obniża ogólne ryzyko śmierci. Prawdopodobnie znaczenie ma jego wpływ na ciśnienie krwi, gospodarkę cholesterolem i glukozą.

Diety bogate w białka pochodzące z roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica), pełnego ziarna czy orzechów, już w wielu badaniach okazały się zmniejszać zagrożenie cukrzycą, chorobami serca czy udarem.
Jednocześnie wysokie spożycie czerwonego mięsa i białka zwierzęcego powiązano z różnymi zaburzeniami zdrowia….

…. Wyniki pokazały po pierwsze, że wysokie spożycie białka wiązało się z mniejszym ogólnym ryzykiem śmierci. Szczególnie korzystnie działało przy tym białko roślinne. Jego konsumpcja wiązała się z mniejszym o 8 proc. ryzykiem zgonu z dowolnej przyczyny i o 12 proc. z niższym ryzykiem śmierci z powodu chorób układu krążenia. Białko zwierzęce nie wpływało znacząco na zgony wywołane nowotworami czy chorobami naczyń.
Badania pokazały jednocześnie, że uzyskiwanie 3 proc. większej ilości energii z białek roślinnych obniżało o 5 proc. całkowite ryzyko zgonu.”

https://www.mp.pl/pacjent/dieta/aktualnosci/242160,dieta-bogata-w-bialko-glownie-roslinne-to-mniejsze-ryzyko-zgonu

Previous Jajka odchudzająco
Next Pies i COVID

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *