Śliwkowa jesień


🍁Jesień 🍁to czas śliwkowy😉 …. na końcu przepis na wytrawną przekąskę śliwkową😋

👉Owoce śliwki mają bardzo wiele cennych właściwości
👉Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor.
👉Śliwki działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom i zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową
👉Śliwki zawierają dużej ilość pektyn i razem z kwasami organicznymi, winowym i jabłkowym działają jak miotła na przewód pokarmowy i gromadzący się w komórkach tłuszcz oraz cholesterol.
👉dzięki zawartości witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminie E, uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Zawierają także tak ważne składniki mineralne jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Mają również sporo witamin z grupy B, dlatego cieszą się opinią owoców wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie.
👉Dzięki zawartości polifenoli śliwki wpływają antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.

WYTRAWNA PRZEKĄSKA ŚLIWKOWA

Dawno temu razem z siostrą wymyśliłyśmy nietypową przekąskę śliwkową.
Potrzebujemy śliwki węgierki. Przekrawamy je wzdłuż ale … nie do końca i wyciągamy pestkę.
Przygotowujemy nadzienie: potrzebujemy miękki ser kozi i orzechy włoskie. Część orzechów mielimy a cześć kroimy. Proporcje sera i orzechów uzależniamy od ilości śliwek, które chcemy nadziać 😉 . Ser mieszamy z orzechami. Do smaku doprawiamy sypką papryką …. łagodną lub ostrą 🌶⚡️. Masą nadziewamy śliwki. Możemy spiąć wykałaczka. Smacznego😉 Są naprawdę pyszne 😋 Pasują do czerwonego wytrawnego wina🍷

 

Previous Długość życia
Next Dieta roślinna przeciwstarzeniowo

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *