Zdrowe przekąski na weekend CHIPSY Z WARZYW🍆🌶🥕🧄🧅🌶🍠 i PIKANTNA CHRUPIĄCA CIECIORKA🥣🥣🥣
CHIPSY Z WARZYW🥕🍠🍆🧄🧅
👉Weź warzywa np marchewka buraki pietruszka cukinia batat pokrojone na „mandolinie” w plasterki oraz liście jarmużu
👉wyłóż blachę pergaminem
👉posyp warzywa solą, pieprzem, papryką wędzoną, ulubionymi ziołami marchewkę można tez cynamonem, skrop oliwą; możesz wcześniej oliwę wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem
👉rozgrzej piekarnik 180 st
👉włóż blachę na 30 min do piekarnika
CHRUPIĄCA CIECIORKA🥣🥣🥣
👉najlepiej użyj suchej ciecierzycy – namocz ją w zimnej wodzie 4 -8 godzin. Po tym czasie odcedź ją na sicie i przelej zimną wodą. Włóż ciecierzycę do garnka i zalej gorąca wodą i gotuj około 40 minut pod przykryciem. Ja dodaję liść laurowy i ziele angielskie oraz czosnek.
👉odsącz i osusz ciecierzycę
👉 1 wersja szybka – ciecierzycę mieszam w misce z oliwą i przyprawami – sól, papryka wędzona, chili, kurkuma albo czubricą i kozieradką. Każdy może dodać to co lubi najbardziej. Wszystko wrzucam do woka i smażę mieszając. Gdy cieciorka jest chrupiąca zostawiam do ostygnięcia.
👉2 wersja dłuższa – rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyłóż blachę pergaminem. Wysyp ciecierzycę na blachę i włóż do piekarnia na 15 min. Następnie wyjmij i włóż do miski – wymieszaj z oliwą i przyprawami jw. Następnie ponownie wyłóż na blachę i włóż do piekarnika na 15-20 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw cieciorkę do wystygnięcia.
👉ciecierzycę przełóż do szklanego naczynia i przechowuj w lodówce
No Comment