CO ZMIENIĆ W SWOJEJ KUCHNI …. PRZECIWSTARZENIOWO


Postaraj się wprowadzić zmiany w swojej kuchni, nawet metodą „małych kroków”. Zrezygnuj z pokarmów bogatych w tłuszcz, cukier, białko i sód. Nie kupuj produktów wysokoprzetworzonych. Sposób żywienia zdrowy dla naszego serca to także taki dzięki któremu będziemy długo żyć w dobrym zdrowiu. 

Co unikać ?

  • Cholesterol – występuje tylko w produktach odzwierzęcych. Przyspiesza procesy miażdżycowe. Najwięcej jest go w maśle, słoninie, smalcu, śmietanie, tłustych mięsach i przetworzonych wędlinach oraz serach żółtych. Staraj się sięgać po nie jak najrzadziej.
  • Tłuszcze nasycone – jeden z czynników rozwoju chorób cywilizacyjnych. Unikaj produktów z ich wysoką zawartością jak mięso i przetworzone wędliny oraz przetwory mleczne i wyroby cukiernicze. W warzywach i owocach nie występują prawie wcale, dlatego spożywaj ich jak najwięcej.
  • Tłuszcze trans – występują tylko w produktach przetworzonych i negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Zwiększają ryzyko miażdżycy oraz przyczyniają się do powstania nowotworów. Informacja o ich obecności musi być umieszczona na etykietach produktów.
  • Cukier – unikaj go w każdej postaci . Jeśli masz ochotę na coś słodkiego wybierz owoce, w których cukier występuje naturalnie.
  • Węglowodany oczyszczone  – unikaj białej mąki, oczyszczonego białego ryżu i cukru oraz wszystkich produktów je zawierających czyli m.in.białego chleba, pizzy, makaronów, ciast i ciastek. Po zjedzeniu ich następuje nagły wyrzut insuliny do krwi co powoduje coraz większy głód. Prowadzi to do nadwagi i otyłości a także chorób cywilizacyjnych z nimi związanych.
  • Sól – unikaj soli jak tylko możesz 
  • Dodatki do żywności i wzmacniacze smaku – staraj się unikać kupowania produktów z ich zawartością. Zazwyczaj nie wnoszą żadnych wartości odżywczych.
  • Produkty gotowe – staraj się ich unikać. Zawierają zazwyczaj nasycone kwasy tłuszczowe, tłuszcze trans, cukier i sól w bardzo dużych ilościach. 

Co lubi nasze serce i nasze ciało ?

Antyutleniacze czyli antyoksydanty to witaminy i substancje zawarte w roślinach, które neutralizują działanie wolnych rodników. Wolne rodniki uszkadzają ściany komórek i naczyń krwionośnych przyczyniając się do rozwoju miażdżycy a także powikłań jak zawał serca i udar mózgu.

  • Flawonoidy – nadają roślinom barwę, smak i zapach. Zapobiegają miażdżycy poprzez ochronę lipidów przed utlenianiem oraz pomagają w rozszerzaniu naczyń w sercu. Należy do nich przede wszystkim RESWERATROL ( obecny w winogronach, czerwonym winie, jagodach i żurawinie ), KWERCETYNA ( obecna w jabłkach, jagodach, winogronach i porzeczkach ) oraz RUTYNA ( szczaw, czarna porzeczka, kapary i mięta pieprzowa ).
  • Karotenoidy – nadają roślinom żółtą, pomarańczową lub czerwoną barwę. Beta karoten występuje m.in. w dyni, marchwi, szpinaku, jarmużu, brokułach, papryce, fasolce szparagowej i groszku zielonym. Jest on źródłem witaminy A.
  • Likopen – występuje głównie w pomidorach i soku pomidorowym oraz arbuzie.
  • Witamina C – najwięcej jej jest w papryce, natce pietruszki, czarnej poprzeczce, owocach róży, kapuście i cytrusach.
  • Witamina E – najlepszym jej źródłem jest oliwa z oliwek, pestki słonecznika oraz orzechy laskowe.

Mikroelementy 

  • Wapń – jego źródłem jest mleko, sery, jaja, ryby ( sardynki z ośćmi) a także migdały, biała fasola, brokuły, szpinak, natka pietruszki oraz suszone zioła ( bazylia, majeranek, oregano, szałwia) a także mak, który ma  bardzo dużą zawartość wapnia.
  • Selen – to bardzo silny antyutleniacz. Znajdziemy go w pestkach dynii, brązowym ryżu, owsie drobiu a także w warzywach jak cebula, pomidory, brokuł. 
  • Magnez – zapobiega arytmii serca a także zaburzeniom lipidowym oraz nadciśnień tętniczemu. Jego dobrym źródłem są warzywa liściaste, migdały, kakao, banany, zboża z pełnego przemiału, otręby oraz chude mięso drobiowe.
  • Miedź – chroni tętnice przed złogami  a bogatym źródłem są warzywa liściaste i strączkowe oraz pełne ziarna zbóż i migdały. 
  • Potas – konieczny do prawidłowej pracy serca. Bogate w potas są pomidory, warzywa liściaste,  ziemniaki, seler, kiwi, suszone morele i figi oraz awokado i banany.

Przyprawy przyjazne sercu i zdrowiu – dzięki nim możemy ograniczyć dosalanie potraw a zawarte w nich substancje pozytywnie wpływają na nasze serce.

  • Cynamon – silny antyutleniacz. Reguluje poziom glukozy we krwi oraz usuwa toksyny z organizmu. Polecany w formie naparu pomaga w zaburzeniach krążenia.
  • Estragon – ułatwia trawienie.
  • Gorczyca – ułatwia trawienie i utratę zbędnych kilogramów. Dzięki pikantnemu smakowi pozwala ograniczyć używanie soli.
  • Kurkuma – bardzo silny antyutleniacz, który działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Pomaga obniżyć ryzyko zawału serca.
  • Lubczyk – działa moczopędnie i przeciwgrzybiczo. Jest to naturalna przyprawa „maggi”.
  • Chili – ma działanie przeciwskurczowe i rozgrzewające. 
  • Rozmaryn – ma właściwości pobudzające krążenie.
  • Stewia – zastępuje cukier chociaż  nie zawiera cukru i kalorii. Nie powoduje zaburzeń metabolizmu i obniża ciśnienie krwi oraz reguluje poziom glukozy.
  • Ziele karczocha zwyczajnego, nasiona kozieradki, nasiona lucerny, imbir – zmniejszają poziom cholesterolu
  • Ostropest plamisty – utrzymuje odpowiedni poziom glukozy i lipidów we krwi. Ma silne działanie oksydacyjny. Wpływa także na pracę i regenerację wątroby.
Previous ZDROWE TECHNIKI KULINARNE
Next ZDROWE ŹRÓDŁA ..... NASZEGO JEDZENIA

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jeden × 4 =