ZDROWE TECHNIKI KULINARNE


Sposób przygotowania potraw ma spory wpływ na ich wartość odżywczą i zdrowotną. Gotowanie przyjazne naszemu sercu i zdrowiu powinno towarzyszyć nam przez całe życie. Celem przygotowania posiłków powinno być wyeliminowanie potraw tłustych, ciężkostrawnych, smażonych oraz wzdymających. Przygotowane posiłki nie powinny być przeładowane pustymi kaloriami oraz pozbawione witamin i minerałów. 

  • Najlepszym sposobem jest umycie i pokrojenie czyli „na surowo”.
  • Pokochaj gotowanie na parze lub w małej ilości wody. Gotuj warzywa w łupinach, np. ziemniaki.
  • Nie smaż mięsa. Bardzo dobre jest duszone we własnym sosie, także z dodatkiem małej ilości wody i wina. Jeżeli musisz to bardzo krótko i w minimalnej ilości tłuszczu.
  • Mięso piecz bez użycia tłuszczu. Możesz to zrobić w glinianym garnku, naczyniu żaroodpornym lub „w rękawie”.
  • Warzywa piecz na blasze lub w szczelnie zamkniętym naczyniu.
  • Nie sól mięsa. Naszpikuj je czosnkiem i natrzyj aromatycznymi przyprawami. Ryby piecz z dodatkiem ziół i warzyw.
  • Zrezygnuj z zasmażki.
Previous DOMOWE METODY ZMIANY NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH
Next CO ZMIENIĆ W SWOJEJ KUCHNI .... PRZECIWSTARZENIOWO

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiem − 3 =