Sposób przygotowania potraw ma spory wpływ na ich wartość odżywczą i zdrowotną. Gotowanie przyjazne naszemu sercu i zdrowiu powinno towarzyszyć nam przez całe życie. Celem przygotowania posiłków powinno być wyeliminowanie potraw tłustych, ciężkostrawnych, smażonych oraz wzdymających. Przygotowane posiłki nie powinny być przeładowane pustymi kaloriami oraz pozbawione witamin i minerałów.
- Najlepszym sposobem jest umycie i pokrojenie czyli „na surowo”.
- Pokochaj gotowanie na parze lub w małej ilości wody. Gotuj warzywa w łupinach, np. ziemniaki.
- Nie smaż mięsa. Bardzo dobre jest duszone we własnym sosie, także z dodatkiem małej ilości wody i wina. Jeżeli musisz to bardzo krótko i w minimalnej ilości tłuszczu.
- Mięso piecz bez użycia tłuszczu. Możesz to zrobić w glinianym garnku, naczyniu żaroodpornym lub „w rękawie”.
- Warzywa piecz na blasze lub w szczelnie zamkniętym naczyniu.
- Nie sól mięsa. Naszpikuj je czosnkiem i natrzyj aromatycznymi przyprawami. Ryby piecz z dodatkiem ziół i warzyw.
- Zrezygnuj z zasmażki.
No Comment