Cukrzyca i choroba Alzheimera


Brain food to boost brainpower nutrition concept as a group of nutritious nuts fish vegetables and berries rich in omega-3 fatty acids with vitamins and minerals for mind health with 3D illustration elements.

Obecnie wiele osób obawia się bardziej spadku sprawności intelektualnej towarzyszącej starzeniu niż spadku kondycji fizycznej. Upośledzenie pamięci jest ogromnym problemem❗️❗️❗️
👍 Wiele składników odżywczych a zwłaszcza kwasy omega-3 mogą pomóc utrzymać nam mózg w dobrej kondycji
👍 Jednak wg badań dr Dale Bredesena z Uniwersytetu Kalifornijskiego także inne składniki mogą odgrywać rolę w rozwoju choroby Alzheimera. Zauważa on , że ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera jest dwukrotnie wyższe u osób chorujących na cukrzyce typu 2. Dodatkowo ryzyko to zwiększa się za każdym razem , kiedy dochodzi do nagłego wzrostu poziomu insuliny w reakcji na podwyższony poziom cukru we krwi. Podobnie może być w insulinooporności
👍 Hipoteza jest taka, ze prawdopodobnie enzym rozkładający beta-amyloid – białko obecne w dużym stężeniu w mózgu chorych na Alzheimera to ten sam enzym, który rozkłada insulinę. Przy przewlekłym stężeniu insuliny , mózg może ponieść konsekwencje tego stanu.
👍👍👍 Postępowanie w momencie stwierdzenia podwyższonego poziomu glikemii to przede wszystkim schudnąć i zmienić styl życia ❣❣❣, najczęściej powoduje unormowanie poziomu glikemii i brak konieczności włączenia leków i insuliny a przy okazji profilaktyka choroby Alzheimera ❣❣❣

Previous Glutenowe pułapki
Next Kozie mleko

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *