Obecnie wiele osób obawia się bardziej spadku sprawności intelektualnej towarzyszącej starzeniu niż spadku kondycji fizycznej. Upośledzenie pamięci jest ogromnym problemem❗️❗️❗️
👍 Wiele składników odżywczych a zwłaszcza kwasy omega-3 mogą pomóc utrzymać nam mózg w dobrej kondycji
👍 Jednak wg badań dr Dale Bredesena z Uniwersytetu Kalifornijskiego także inne składniki mogą odgrywać rolę w rozwoju choroby Alzheimera. Zauważa on , że ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera jest dwukrotnie wyższe u osób chorujących na cukrzyce typu 2. Dodatkowo ryzyko to zwiększa się za każdym razem , kiedy dochodzi do nagłego wzrostu poziomu insuliny w reakcji na podwyższony poziom cukru we krwi. Podobnie może być w insulinooporności
👍 Hipoteza jest taka, ze prawdopodobnie enzym rozkładający beta-amyloid – białko obecne w dużym stężeniu w mózgu chorych na Alzheimera to ten sam enzym, który rozkłada insulinę. Przy przewlekłym stężeniu insuliny , mózg może ponieść konsekwencje tego stanu.
👍👍👍 Postępowanie w momencie stwierdzenia podwyższonego poziomu glikemii to przede wszystkim schudnąć i zmienić styl życia ❣❣❣, najczęściej powoduje unormowanie poziomu glikemii i brak konieczności włączenia leków i insuliny a przy okazji profilaktyka choroby Alzheimera ❣❣❣
No Comment