„Dieta bogata w warzywa, owoce, zboża i rośliny motylkowe znacząco zmniejsza ryzyko pojawienia się różnorodnych chorób, które grożą ludziom w podeszłym wieku. Spada m.in. zagrożenie cukrzycą, rakiem, zaburzeniami układu krążenia czy chorobą Alzheimera.
Naukowcy z amerykańskiego Physicians Committee for Responsible Medicine przekonują o korzyściach z jedzenia dużej ilości roślin. Przeanalizowali oni badania kliniczne i epidemiologiczne związane ze starzeniem. Dzięki tej analizie odkryli, że choć podeszły wiek oznacza większe ryzyko niezakaźnych chorób, to dieta roślinna wyraźnie je obniża.
„Zmiana czynników stylu życia i przestawienie się na zdrową dietę to potężne narzędzia, które mogą opóźnić proces starzenia, ograniczyć związane z wiekiem problemy zdrowotne i śmiertelność oraz zwiększyć oczekiwaną długość życia” – piszą autorzy artykułu opublikowanego na łamach „Journal of the American College of Nutrition”.
Badacze pokazali, że oparta na roślinach dieta bogata w owoce, warzywa, zboża i rośliny strączkowe o 50 proc. obniża zagrożenie zespołem metabolicznym i cukrzycą typu 2, ryzyko zdarzeń związanych z chorobą serca redukuje o 40 proc., a z zaburzeniami ukrwienia mózgu – o 29 proc. Ryzyko choroby Alzheimera oraz podobnych zaburzeń zdolności kognitywnych spada przy tym o ponad 50 proc. Spada też zagrożenie rakiem. Nie dziwi więc, że z roślinną dietą, według wyników, wiąże się większa długość życia”
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/aktualnosci/241365,roslinna-dieta-pomaga-zdrowiej-sie-starzec
No Comment