Karczoch to niezbyt popularne warzywo. A jest to jeden z najlepszych naturalnych produktów na odchudzanie poprzez obecność cynaryny i inuliny, które poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i stymulują procesy metaboliczne. Poza tym działa bardzo pozytywnie na spowolnienie starzenia oraz poprzez antyoksydanty także przeciwnowotworowo. Na końcu zapraszam po przepisy na niespotykane potrawy z karczocha!!!
👍Karczochy już w starożytności były lekiem na niestrawność, zaburzenia wątrobowe i nerkowe, a to wszystko przez odkrytą w XX wieku przez włoskich naukowców cynarynę, główny prozdrowotny związek karczocha.
👍Karczoch to naturalny leki hipolipemicznym, który zmniejsza stężenie lipidów w surowicy krwi. Pomaga on utrzymać właściwe stężenie cholesterolu w organizmie, a tym samym wspomaga leczenie lub zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych. Wszystko przez cynarynę, która obniża stężenie trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Odpowiada za syntezę cholesterolu w wątrobie, przyspiesza proces usuwania trójglicerydów i cholesterolu wraz z żółcią oraz nasila proces przemiany cholesterolu do kwasów żółciowych. Dzięki temu cynaryna potrafi obniżyć poziom cholesterolu nawet o 60 procent.
👍Ekstrakt z liści lub korzeni karczochów przyczynia się do regeneracji wątroby, poprawia jej ukrwienie oraz wspomaga proces usuwania toksyn z organizmu. Cynaryna wspomaga także leczenie schorzeń układu pokarmowego, w tym zaburzeń trawienia i zespołu jelita drażliwego.
👍Karczoch posiada wiele antyoksydantów: kwercetynę, rutynę, antocyjany, kwas galusowy, luteolinę, kwas kawowy, kwas chlorogenowy, sylimarynę i cynarynę, które stanowią barierę dla wolnych rodników. Dzięki temu karczochy nie tylko opóźniają proces starzenia, lecz także hamują produkcję komórek nowotworowych.
👍Zawarta w karczochach inulina pomaga zachować prawidłowy poziom cukru we krwi, w związku z tym karczochy są wskazane dla chorych na cukrzycę. Z kolei kwas chlorogenowy zwiększa tolerancję glukozy i obniża wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym. Indeks glikemiczny karczochów jest bardzo niski i wynosi 18.
👍 Wartość energetyczna karczochów w 100 g wynosi tylko 47 kcal. To dzięki niskiej kaloryczności, niskiemu stężeniu tłuszczu i wysokiej zawartości błonnika pokarmowego karczochy są polecane przez dietetyków jako warzywo wspierające odchudzanie.
👍inulina posiada właściwości podobne do błonnika, ponieważ ma zdolność wiązania dużych ilości wody i pęcznienia pod jej wpływem w żołądku. W ten sposób na długi czas daje uczucie sytości i zapobiega napadom wilczego głodu. Ponadto inulina jest prebiotykiem, który jest pożywką dla pożytecznych bakterii jelitowych, korzystnie wpływających na system immunologiczny jelita.
👍karczoch dodatkowo zawiera bardzo dużo niacyny, znanej także jako witamina B3 i PP. Bierze ona udział w procesie przemiany węglowodanów, kwasów tłuszczowych, m.in. hamuje rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej i przyspiesza metabolizm. Karczoch jest jednym z bogatszych źródeł niacyny wśród warzyw.
👍karczoch także dzięki cynarynie wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego wyciąg z liści karczocha znajduje się w składzie niektórych kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry trądzikowej. Natomiast bogactwo witamin z grupy B zapobiega powstawaniu objawów łojotokowego zapalenia skóry. Wyciąg z karczocha jest także używany w celu leczenia niektórych schorzeń dermatologicznych, np. łuszczycy, egzemy czy pokrzywki.
Jak przygotować Karczochy?
Trzymając kwiat za płatki, odetnij łodygę, która znajduje się nad nasadą. Następnie odetnij zewnętrzne, twarde liście oraz przytnij zdrewniałe końcówki liści bocznych. Następnie odetnij czubek kwiatostanu na wysokości ok. 1/3 karczocha.
Na koniec przekrój go na pół i za pomocą nożyka usuń wewnętrzną, „włochatą” część warzywa. Uważaj, aby nie pociąć przy tym „serca” karczocha. Oczyszczone warzywo włóż do zimnej wody z sokiem cytrynowym lub zakwaszonej octem – dzięki temu nie ściemnieje.MNastępnie karczochy zanurz w wodzie, pamiętając, że na jednego karczocha przypada przynajmniej 1 litr wody. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny do momentu, aż staną się miękkie (ok. 35–40 minut).
KARCZOCH SAMOTNY
Najprostszy i najszybszy sposób podania karczocha.
Ugotuj karczocha i polej go sosem winegret. Smacznego!
KARCZOCHY Z BOBEM
składniki:
1 kg bobu
6 karczochów
Oliwa z oliwek 200 ml
5 cebul
Pęczek koperku
2 cytryny
Sól, pieprz
Ugotuj bób w osolonej wodzie. Obierz z łupinek. Przygotuj karczochy jak powyżej. Nie gotuj . Cebulę pokrojoną w krążki zrumień na oliwie, dodaj koperek i sok z cytryny. Dodaj 2 szklanki wody. Włóż karczochy i posól. Duś na małym ogniu około godzinę do miękkości karczochów. 10 minut przed końcem dodaj bób.
Zaproś 6 osób – 1 porcja to 370 kcal.
Polecam!
KARCZOCHY W OLIWIE
składniki:
8 karczochów
3 cytryny
Pęczek zielonej cebulki
10 dużych cebul
1/2 kg ziemniaków
Pęczek koperku
200 ml oliwy
Sól, pieprz
Przygotowujemy karczochy jak powyżej. Zielona cebulkę drobno kroimy. Cebulę kroimy na cztery części. Wkładamy do garnka z obranymi ziemniakami i karczochami. Dodajemy oliwę, koperek, sól i pieprz. Dolewamy wodą, aby wszystko było przykryte. Dusimy potrawę około 1,5 h, do momentu kiedy odparuje woda i zostanie sama oliwa.,
Zapraszamy czwórkę przyjaciół i podajemy z zimnym dobrym białym winem.
1 porcja to 340 kcal. Polecam!!!
ZIELONOGROSZKOWE KARCZOCHY
składniki:
8 karczochów
1/2 kg świeżego groszku
2 pęczki zielonej cebuli
Pęczek koperku
200 ml oliwy
2 jajka
2 cytryny
Sól, pieprz
Karczochy przygotowujemy jak powyżej. Cebulkę kroimy i smażymy na oliwie 2 minuty. Dodajemy sok z cytryny, koperek, karczochy i zielony groszek. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dolewamy 2 szklanki wody. Dusimy około godzinę. Gdy woda odparuje potrawa jest gotowa. Ponownie możemy zaprosić 4 przyjaciół . Białe wino także rekomendowane. 1 porcja to 385 kcal. Polecam!!!
No Comment