MNIEJ SOLI


Sól jest ważna dla funkcjonowania całego organizmu. Jest łatwo dostępna i tania. Większość z nas nie wyobraża sobie kuchni bez soli. Jednak do funkcjonowania potrzebujemy naprawdę niewielkich jej ilości. Regularne stosowanie soli w dużej ilości zwiększa ryzyko nadciśnienia. Wg norm powinnismy spożywać jedynie 1 płaską łyżeczkę soli dziennie. Postaraj się zastąpić sól innymi przyprawami. Próbuj ograniczyć sól „małymi krokami”, powoli zmniejszając ilość soli w potrawach tak aby twój organizm się przyzwyczaił. 

  • Nie sól potraw w trakcie przygotowania. Dodaj sól na talerzu.
  • Nie trzymaj soli w widocznym miejscu
  • Warzywa, owoce, strączki, orzechy, nasiona nie mają prawie soli. Jedz je często. Cebula i  czosnek nadają wspaniały smak potrawom.
  • Produkty z duża ilością soli jak oliwki, kapary, warzywa w puszkach odsączaj lub nawet przepłucz przed jedzeniem.
  • Kiszonki przepłucz przed jedzeniem
  • Kontroluj ilość soli na etykietach produktów – czasem nie czujesz ile jest soli w produkcie.
  • Zamiast większej ilości soli stosuj zioła ( bazylia, oregano, lubczyk i inne) lub przyprawy ( pieprz kumin ),
Previous NA SŁODKO .... TYLKO CZASEM
Next DOMOWE METODY ZMIANY NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *