Sól jest ważna dla funkcjonowania całego organizmu. Jest łatwo dostępna i tania. Większość z nas nie wyobraża sobie kuchni bez soli. Jednak do funkcjonowania potrzebujemy naprawdę niewielkich jej ilości. Regularne stosowanie soli w dużej ilości zwiększa ryzyko nadciśnienia. Wg norm powinnismy spożywać jedynie 1 płaską łyżeczkę soli dziennie. Postaraj się zastąpić sól innymi przyprawami. Próbuj ograniczyć sól „małymi krokami”, powoli zmniejszając ilość soli w potrawach tak aby twój organizm się przyzwyczaił.
- Nie sól potraw w trakcie przygotowania. Dodaj sól na talerzu.
- Nie trzymaj soli w widocznym miejscu
- Warzywa, owoce, strączki, orzechy, nasiona nie mają prawie soli. Jedz je często. Cebula i czosnek nadają wspaniały smak potrawom.
- Produkty z duża ilością soli jak oliwki, kapary, warzywa w puszkach odsączaj lub nawet przepłucz przed jedzeniem.
- Kiszonki przepłucz przed jedzeniem
- Kontroluj ilość soli na etykietach produktów – czasem nie czujesz ile jest soli w produkcie.
- Zamiast większej ilości soli stosuj zioła ( bazylia, oregano, lubczyk i inne) lub przyprawy ( pieprz kumin ),
No Comment