SZPARAGI NIE TYLKO W MAJU


Maj to czas na szparagi !!! Moim faworytem są od zawsze zielone😉
….. dużo przepisów ❣️❣️❣️

Szparagi są dietetyczne, ponieważ 100 g dostarcza tylko ok. 22 kcal. Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 proc. wody szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak:
* kwas foliowy, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia
* witaminy C i witamina E oraz beta-karoten – poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci
* asparagina – wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu
* wapń, fosfor, potas. Dwa pierwsze pierwiastki odpowiadają za kondycję kości i zębów. Z kolei wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne
* glutation – wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera;
* błonnik – poprawia perystaltykę jelit
* inulina – prebiotyk odżywiający pożyteczne bakterie jelitowe, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego

🌟Poniżej kilka przepisów na szybkie i proste potrawy ze szparagów😉

👉Sałatka grillowane szparagi
2 pęczki zielonych szparagów
Oliwa, sok z cytryny, sól pieprz, skórka z cytryny
200g sera feta

Polej szparagi oliwą, dodaj sól i pieprz. Grilluj przez 5 min. Ja wrzucam czasem na blachę do piekarnika 200st. i piekę 10-15 min. Wyjmij, ostudź i pokrój na kawałki. Dodaj fetę pokrojoną w kostkę. Polej oliwą, sokiem z cytryny i dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj. Smacznego!

👉Sałatka majowa
Zielone szparagi
Młode ugotowane ziemniaki
Jajka na twardo
Pokrojona młoda cebula
Oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz

Ugotuj szparagi ( lub upiecz w piekarniku j.w.) i pokrój w kawałki. Wymieszaj z ziemniakami pokrojonymi w większe kawałki, jajkami pokrojonymi w ćwiartki i cebulką. Polej oliwą, sokiem z cytryny. Dodaj sól i pieprz. Smacznego!

👉Szparagi z orzechami
Zielone szparagi
Orzechy włoskie
Ocet winny, oliwa, sól pieprz
Czosnek
Koperek, natka pietruszki
(Proporcje do uznania)

Ugotuj zielone szparagi. Pokrój na kawałki 3-4cm. Pokrój koperek i natkę. Posiekaj orzechy i wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodaj oliwę, ocet winny oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj sos do szparagów oraz posyp zieleniną. Wymieszaj. Smacznego!

👉Szparagowa niesamowitość
Ugotowane zielone szparagi
Winogrona
Posiekane orzechy włoskie
Rukola
Ser kozi
Suszona żurawina
sos 1 – majonez, sok z cytryny, sól, pieprz, natka pietruszki
sos 2 – oliwa, sok z cytryny, skórka z cytryny, sól, pieprz, natka pietruszki

Proporcje składników do uznania. Winogrona przekrój na pół. Wymieszaj z resztą składników. Polej sosem i ponownie wymieszaj. Dodaj sos 1 lub 2. Obie wersje pyszne.

👉Szparagi z krewetkami
Upiecz szparagi na grillu lub piekarniku polane oliwą z dodatkiem soli i pieprzu.
Upiecz krewetki na patelni z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu.
Wymieszaj razem. Posyp kawałkami parmezanu. Smacznego!

👉Jajka i szparagi to najlepsza kombinacja wartości odżywczych i utrzymania długo sytości

🌟Obiadowo- lunchowe
Podaj młode ziemniaki z zielonymi szparagami z piekarnika lub grilla. Obok jajka sadzone.

🌟Śniadaniowo
Podpiecz 2 kromki dobrego ciemnego chleba. Na wierzch nałóż zgrillowane szparagi pokrojone na kawałki oraz jajko sadzone.

 

Previous UŻYWAJMY PRZYPRAW
Next NA SŁODKO .... TYLKO CZASEM

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *