Sama nigdy nie ukrywam, że od dziecka nie przepadam za słodkim jedzeniem …. dlatego bardzo mało podaje słodkich przepisów 😉 ….. a ze słodkiego najbardziej lubię owocowe sorbety albo zmrożone owocowe smoothie 🍉🍇🍓🫐🍋🍈
👉 przygotowanie takiego sorbetu jest bardzo proste ….. mam zawsze jakieś zamrożone owoce w lodówce, które lubię i wkładam do blendera …. blenduję i gotowe😉
👉 ale poniżej 3 słodkie bezglutenowe słodkie propozycje🍡🧁🍨🍰🍧
👉Ciasto pomarańczowo-czekoladowe
2 duże pomarańcze
200 g zmielonych migdałów
50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
200 g erytrolu
Ugotuj pomarańcze ze skórką i odstaw do wystygnięcia. Następnie zmiksuj pomarańcze. Dodaj zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, jajka i erytrol. Wszystko wymieszaj/ zmiksuj dokładnie. Wlej do formy wyłożonej papierem ( okrągłej lub keksówki) i piecz 45-60 minut w 180st.
( wersja cynamonowa – zamiast kakao dodaj dodatkowo 50 g zmielonych orzechów i cynamon )
👉Bezglutenowe ciasto czekoladowo-bananowe
2 dojrzałe banany
2 duże jajka
1 szklanka kakao
2 łyżki mleczka kokosowego
2 łyżki masła migdałowego lub orzechowego ( ewentualnie masła klarowanego)
2 duże łyżki miodu
garść rodzynek ( do uznania)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Wszystko zmiksuj i wlej do foremki keksówki. Piecz 30-40 min w 180 st „do suchego patyczka”.
Jak lubisz możesz po wystudzeniu polać polewą czekoladową z gorzkiej czekolady. Podawaj z dobrą domowa konfiturą owocową np wiśniową.
👉Kasza jaglana z bakaliami
1 szklanka kaszy jaglanej
2 łyżki orzechów włoskich i migdałów
4 daktyle
4 suszone śliwki
1 łyżeczka oleju z pestek dynii
1 łyżeczka masła sklarowanego
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
Szczypta kardamonu
Kaszę przepłukać wrzątkiem, wsypać do garnka razem z kardamonem i zalać 2 szklankami wody. Zagotować i gotować aż wchłonie płyn. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Masło i miód roztopić, następnie wymieszać z orzechami i dodać do kaszy. Pokroić suszone owoce i wymieszać z kaszą. Przed podaniem posypać cynamonem.
No Comment