O CO CHODZI Z CHOLESTEROLEM?


❓❓❓O co chodzi z tym
cholesterolem ❓❓❓…. na końcu naturalne propozycje na obniżenie cholesterolu❤️

👉Cholesterol to bardzo ważny związek w naszym organizmie i pełni w nim wiele ważnych funkcji❗️Jednak jego nadmiar i niekorzystny rozkład frakcji ( LDL i HDL ) zwiększa ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego.

👉Oprócz leczenia farmakologicznego bardzo ważne jest postępowanie niefarmakologiczne obejmujące zmianę nawyków żywieniowych. Oprócz ograniczenia spożycia tłuszczów nasyconych powinniśmy w zamian wprowadzić więcej tłuszczów jedno- i wielonienasyconych ( ryby, oliwa, oleje roślinne, orzechy, pestki) 🐟🥑🫒🥜Mniej popularne oleje obniżające poziom cholesterolu to olej z czarnuszki i olej konopny, które też powinniśmy używać.

👉Bardzo korzystne działanie na ograniczenie cholesterolu LDL ma błonnik. W dawce 40 g na dobę zmniejsza wchłanianie spożytego tłuszczu i cholesterolu. Jego rozpuszczalne frakcje ( owies, jęczmień i żyto, strączki, jabłka i owoce cytrusowe) obniżają stężenie cholesterolu całkowitego we krwi, a także zwiększają udział frakcji HDL, obniżając ryzyko miażdżycy. Błonnik nierozpuszczalny znajduje się we wszystkich roślinach, zwłaszcza warzywach, strączkach i zbożach. Odgrywa ważną rolę w zapobieganiu zaparciom ale też ma ochronne działanie antyoksydacyjne. Najprostszym sposobem na dostarczenie błonnika jest spożywanie warzyw i owoców 🍅🍆🥑🥒🥕🧅🫑🧄do każdego posiłku.

👉Kwestia jajek 🥚🥚🥚we wpływie na poziom cholesterolu jest dyskusyjna. Wg badań obecny w jajach cholesterol ma nieduży wpływ na stężenie cholesterolu we krwi, a obecność i proporcje tłuszczów zawartych w jajkach do cholesterolu pozwalają na regulację pracy wątroby i utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Poza tym jajka 🥚🥚🥚 są skarbnicą wielu witamin, minerałów i pełnowartościowych w pełni przyswajalnych białek.

👉Jeśli lubimy czosnek 🧄🧄🧄dodawajmy go jak najczęściej do naszych potraw. Regularnie spożywany obniża poziom cholesterolu LDL oraz kwasów tłuszczowych, przez co obniża ryzyko miażdżycy. Poza tym obniża ciśnienie tętnicze krwi, normalizuje pracę serca oraz spowalnia tętno.

👉Owoce mające wpływ na obniżenie cholesterolu to borówka 🫐🫐🫐czernica i czarna porzeczka oraz zioła takie jak miłorząb, ostropest plamisty, perz właściwy, karczoch zwyczajny, nasiona babki płesznik, kozieradki i lucerny siewnej oraz skrzyp polny🪴🌱🌿

👉Musimy pamiętać o tym, by nawadniać organizm i pić przynajmniej ok. dwóch litrów płynów dziennie 💧💧💧 Warto oprócz wody wybierać również herbaty ziołowe, które wpływają na redukcję cholesterolu we krwi.

⭐️⭐️⭐️Mieszanka na obniżenie cholesterolu wg BONIFRATRÓW 💯

Dokładnie mieszamy w równych ilościach liście karczocha, ziele fiolka trójbarwnego, ziele krwawnika, kwiaty stokrotki i kłącze perzu. Aby przyrządzić porcję na jeden dzień 2 łyżki mieszanki zalewamy 2 szklankami wody i podgrzewamy do wrzenia. Gotujemy 2 minuty, następnie odstawiamy na 20 min. I przykrywamy. Przecedzamy. Pijemy 1/2 szklanki 3 razy dziennie.

⭐️⭐️⭐️Mikstura obniżająca cholesterol💯

4 cytryny
4 ząbki czosnku
4 centymetrowy kawałek imbiru
2 l wody

Obrane cytryny, czosnek i imbir wrzucamy do blendera i miksujemy. Następnie przekładamy do garnka i podgrzewamy dolewając wodę. Nie doprowadzamy do zagotowania. Gdy mikstura będzie gorąca odstawiamy i studzimy. Następnie odcedzamy i przechowujemy w szklanym naczyniu w lodowce. Pijemy 1 szklankę na czczo lub przed snem.

Previous KAWA NA ODCHUDZANIE
Next UŻYWAJMY PRZYPRAW

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

14 + dziewiętnaście =