historia
Konopie znane są człowiekowi od wieków. Od tysiącleci ludzie wiedzieli, że w nasionach konopi kryje się prawdziwa moc. Konopie prawdopodobnie pochodzą ze środkowej Azji. Pierwsze historyczne wzmianki o tej roślinie można znaleźć w chińskim traktacie o rolnictwie z XVI w. p. n. e. Jak podaje David Wolfe w książce „Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości” konopie uprawiali zarówno Jerzy Waszyngton, jak i Thomas Jefferson.
Dawniej konopie były powszechne w naszym kraju i stanowiły niemal podstawę polskiego rolnictwa W polskim lecznictwie stosowano maści, odwary, nalewki, oleje z konopi na najróżniejsze dolegliwości.
Anegdota – O zaletach konopi wspomina pan Zagłoba w Trylogii Sienkiewicza („Potop” t. 3) „…Radziłem mu – mówił – iżby siemię konopne w kieszeni nosił i po trochu spożywał. To tak ci się do tego przyzwyczaił, że teraz coraz to ziarno wyjmie, wrzuci do gęby, rozgryzie, miazgę zje, a łuskwinę wyplunie. W nocy, jak się obudzi, także to czyni. Od tej pory tak mu się dowcip zaostrzył, że i najbliżsi go nie poznają. – Jakże to? – pytał starosta kałuski. – Bo w konopiach oleum się znajduje, przez co i w głowie jedzącemu go przybywa. – Bodajże waszą mość! – rzekł jeden z pułkowników. – Toż w brzuchu oleju przybywa, nie w głowie. – Est modus in rebus! – rzecze na to Zagłoba – trzeba co najwięcej wina pić: oleum, jako lżejsze, zawsze będzie na wierzchu, wino zaś, które i bez tego idzie do głowy, poniesie ze sobą każdą cnotliwą substancję…”
gdzie? co to?
Konopie (cannabis sativa) to roślina rosnąca na półkuli północnej. Nasiona wykorzystywane do produkcji oleju konopnego , a także mleka i proszku na bazie konopii.
Zawiera 54% kwasu linolowego, 17% kwasu alfa-linolenowego, 4% kwasu gammalinolenowego, 13% kwasu oleinowego, 10% nasyconych kwasów tłuszczowych.
Olej otrzymywany z nasion konopi siewnych (Cannabis sativa) ma zabarwienie zielono-brązowe i lekko gorzki, korzenno-orzechowy zapach i silny „trawiasty” smak.
Nie powinno się go ogrzewać i przetrzymywać w wysokich temperaturach.
Konopie są powszechnie mylone z marihuaną, ale choć należą do tej samej rodziny to jednak bardzo się różnią. Marihuanę hoduje się aby zawierała duże ilości THC ( tetrahydrokannabinolu) substancji chemicznej odpowiedzialnej za jej psychoaktywne właściwości, podczas gdy jadalne nasiona konopii zawierają tylko śladową ilość THC.
skład
Olej konopny jest jednym z najważniejszych jeżeli chodzi o wartości prozdrowotne oraz rozmaite wszechstronności zastosowania. Największą jego zaletą jest ogromna zawartość NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), czyli popularnych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Posiadają idealny stosunek kwasów omega-6 do omega -3 czyli 3:1
Kwasy omega-3 hamują namnażanie się tkanek nowotworowych i skutecznie łagodzą nawet bardzo silne bóle reumatyczne. Zapobiegają wahaniom poziomu cukru we krwi. Są również odpowiedzialne za wspomaganie pracy naszego serca oraz naczyń krwionośnych. Produkt ten poprawia również stan naszej skóry i paznokci.
Natomiast kwas omega-6 wspierają głównie gojenie się ran i wzmacniają naszą wątrobę oraz nerki. UWAGA !!! Kwasy omega-6 w dużych ilościach sprzyjają powstawaniu stanom zapalnym, dlatego też należy spożywać go z rozwagą.
Oprócz zdrowych tłuszczy w oleju w oleju konopnym znajdziemy też fitosterole, fosfolipidy, chlorofil.
Olej konopny zawiera bardzo dużo cennych składników odżywczych i minerałów:
witamina E – „witamina młodości” i bardzo silny przeciwutleniacz, chroni między innymi kwasy tłuszczowe omega-3 przed utlenianiem, tym samym zachowując ich prozdrowotne właściwości. Wpływa też na elastyczność naczyń krwionośnych, poprawia krążenie krwi, obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.
witamina A – poprawia wzroku i wzmocnia naszą odporność, także wpływa na pracę układu immunologicznego, stymuluje odnowę komórkową oraz działa stymulująco na produkcję kolagenu
Witamina K – pełni szereg ważnych funkcji w naszym organizmie. Przede wszystkim jest niezbędnym elementem procesu wytwarzania czynnika przeciwkrwotocznego w wątrobie i uczestniczy w kształtowaniu się tkanki kostnej. Oprócz tego, ma wpływ na przemiany metaboliczne kwasów nukleinowych, zapobiega zwapnieniu żył i tętnic, chroni kości przed pęknięciami, a także działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie
wapń – jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania kości oraz zębów. Korzystnie wpływa na pracę serca i mięśni.
fosfor – odpowiada na mineralizację zębów i kości
cynk – zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci
magnez – obniża poziom stresu, pomaga utrzymać równowagę psychiczną, zapobiega skurczom mięśni, usprawnia pamięć i koncentrację.
witaminy z grupy B – poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, immunologicznego i nerwowego
Białko konopii jest jednym o najwyższej jakości i przyswajalności przez organizm. Porównywalne jest do białek zwierzęcych, przy czym nie dostarcza cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych. Jest lepiej przyswajalne niż białka z soi oraz nie zawiera związków wzdymających.
Białko konopne w ponad 65 proc. składa się z globularnych edystyn, które uznawane są za najłatwiej przyswajalne formy białek w całym łańcuchu pokarmowym. To czyni nasiona idealnym stymulatorem syntezy białek. Resztę białka w konopiach (35 proc.) stanowią albuminy, które mają silne właściwości przeciwutleniające. W sumie białko zawarte w nasionach konopi dostarcza nam około 18 aminokwasów (m. in. argininę, histydynę, cysteinę i metioninę), które wzmacniają nasz układ odpornościowy, wspomagają pracę wątroby, i układ nerwowy, działają korzystnie na nasz wygląd, wzmacniając włosy i poprawiając cerę.
Błonnik pokarmowy stanowi dużą zawartość nasion z konopii, przez co poprawia pracę układu pokarmowego, sprzyja redukcji masy ciała, obniża stężenie cholesterolu i triglicerydów we krwi oraz normalizuje zaburzenia gospodarki węglowodanowej.
Proszek z konopii jest niezwykle odżywczy – 2 łyżki stołowe ( ok.30g ) zawierają 111 kcal, 6,3 g białka ( w tym 10 niezbędnych aminokwasów), 9,8 g tłuszczu (kwasy omega -3, -6, -9 ) i tylko 1,7 węglowodanów ( z czego 0,8 g to błonnik pokarmowy)
Działanie oleju z konopii:
– wzmacnia organizm w okresie rekonwalescencji
działa jako środek uspokajający i nasenny
wzmacnia metabolizm komórek
wzmacnia układ odpornościowy
kwas gamma-linolenowy reguluje poziom lipidów we krwi, zapobiegając miażdżycy, zawałowi serca i udarowi mózgu, także obniża ciśnienie krwi
hamuje agregację krwinek, zapobiegając udarom
zmniejsza wytwarzanie mediatorów pro zapalnych
przyśpiesza regenerację błony śluzowej oraz skóry, pozytywnie wpływa na leczenie zmian i wyprysków na skórze ( egzema, łuszczyce)
Korzystnie wpływają na wygląd skóry poprzez zwiększenie jej elastyczności oraz włosów i paznokci
Poprawia wydolność i sprawność układu nerwowego
zmniejsza stany zapalne układu pokarmowego
zmniejsza stany zapalne stawów
dzięki zawartości m.in. chlorofilu i przeciwutleniaczy przypisuje się działanie przeciwnowotworowe.
PRZEPISY
Trudno o przepisy, gdzie głównym składnikiem jest olej konopny. Jednak warto dodawać go do innych potraw zamiast innych tłuszczy.
Olej z konopi to wspaniałe uzupełnienie wielu dań. Możemy go mieszać z kaszami, ryżem lub ziemniakami. Dodajmy go do sałatek, surówek, past i dipów. Smak oleju każdy odbiera inaczej. Czasem smakuje jak orzechy, czasem jak szpinak lub rukola.
Przygotowując tradycyjny hummus możemy zastąpić oliwę z oliwek olejem konopnym. W tradycyjnym guacamole, olej konopny podkreśli ciekawy smak tego dania.
KONOPNA GRYKA
Podsmaż na patelni pokrojone drobno 2 cebule i 3 ząbki czosnku na maśle sklarowanym. Dodaj czerwoną wędzoną paprykę w proszku. Dodaj ugotowaną wcześniej szklankę kaszy gryczanej. Dodaj sól i pieprz do smaku oraz polej olejem konopnym. Bardzo dobre jako dodatek do innych dań albo posypane serem kozim jako samodzielne danie. Polecam!
No Comment