Liczne badania wykazały, że witamina C w naturalnych produktach jest kilkakrotnie bardziej aktywna niż syntetyczna, lepiej się wchłania i dłużej utrzymuje terapeutyczne stężenie w organizmie. Na końcu zapraszam po przepis na wspaniałe domowe limoncello.
Dlaczego tak się dzieje?? …. ponieważ naturalna witamina C występuje w roślinach w najlepiej przyswajalnych połączeniach, doskonale rozpoznawalnych biochemicznie przez nasz system trawienny.
Najbogatszym europejskim źródłem witaminy C są owoce dziko rosnących róż ( Rosa canina), a szczególnie róża pomarszczona z rekordową ilością 6,8-12 g w 100 g ( dla porównania owoce czarnej porzeczki mają jej do 4g/100g)
Trochę historii ……
Szkorbut to choroba wielonarządowa, wywołana niedoborem witaminy C w pożywieniu.
Był kiedyś przekleństwem morskich podróży z powodu braków świeżych owoców. Był znany juz przez starożytnych Greków i Rzymian, ale największe żniwo zebrał w XV i XVI wieku. W czasie podróży do Indii Vasco da Gamma stracił 100 ze 160 marynarzy. Ale juz James Cook zabierał kapustę i cytryny w rejs i w każdym porcie kupował owoce dla marynarzy.
Badania nad „substancją przeciwszkorbutową” zaczęły się dopiero w latach 20-tych XX wieku. Witaminę C wyizolował w 1928 roku węgierski lekarz Albert Szent Gyorgyi. Razem z angielskim biochemikiem W.M.Haworth dostali Nagrodę Nobla w 1937 roku.
Witamina C w organizmie jest obecna w plazmie krwi, płynach maziowych i plazmie komórek.
Jest konieczna do :
*wielu ważnych procesów takich jak synteza kolagenu, absorpcja żelaza w żołądku, synteza karnityny ( organizm potrzebuje jej aby transportować kwasy tłuszczowe do mitochondriów), synteza noradrenaliny i neuropeptydów działających w systemie nerwowym.
*jest najbardziej aktywnym antyoksydantem w plazmie krwi i współdziała z innymi związkami, pełniącymi tą samą rolę.
*redukuje utlenioną witaminę E, przyczyniając się w ten sposób do stabilności i ochrony błon komórkowych, przez współdziałanie obu witamin tworzy się system ochronny całego organizmu.
Człowiek nie syntetyzuje witaminy C w organizmie!….. to bardzo ważne
Co witamina C może dla nas zrobić ?
stymuluje wytwarzanie kolagenu
bierze udział w syntezie hormonów
zwiększa przyswajalność niehemowego żelaza
wzmaga detoksykacji i odporność organizmu
działa profilaktycznie w niedokrwiennej chorobie serca
Regeneruje tokoferol (wit.E) z jego postaci wolnorodnikowej
Zapobiega i hamuje wczesne stadia karcenogenezy ( zmniejsza tworzące się nitrozaminy w przewodzie pokarmowym)
Objawy niedoboru to:
bóle kończyn, stawów, męczenie, drażliwość
szkorbut
anemia, podatność na zakażenia, immunodepresja
zwiększona kruchość naczyń włosowatych skóry, błon śluzowych, narządów
Choroby przyzębia ( krwawienia, wypadanie zębów, zapalenia dziąseł i przyzębia, próchnica)
depresja, melancholia
słabość mięśni, bóle mięśni
upośledzone gojenie się ran
Niedobór witaminy C sprzyja : powstawaniu zmian miażdżycowych
podwyższaniu się ciśnienia krwi
Poniżej kilka badań dotyczących wpływu wit.C na nasz organizm:
pokazuje ujemną korelację pomiędzy zachorowalnością na choroby nowotworowe a poziomem witaminy C w plazmie krwi czyli im więcej witaminy C – tym mniej chorób.(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11247548)
– pokazuje, że osoby o najwyższym poziomie witaminy C miały o 42% mniejsze ryzyko udaru (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18175738)
-pokazuje, że osoby biorące witaminę C miały łagodniejsze dolegliwości ze strony układu oddechowego. Niestety jednak gdy podawanie witaminy C rozpoczęło się po zachorowaniu nie było różnicy w przebiegu choroby.( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15495002)
Zapotrzebowanie
*Dawniej uważano, że aby zapobiec szkorbutowi powinnismy dostarczać tyle witaminy C ile wynosi masa naszego ciała w kilogramach czyli 60-90 mg.
*Wg najnowszych poglądów, dawkę należy zwiększyć do 200-250 mg/dzień, tak aby zmniejszyć ryzyko chorób nowotworowych, chorób serca i układu krążenia.
*Deficyt witaminy C występuje przy wielu chronicznych chorobach. Do uzupełnienia deficytu poleca się dziennie terapeutyczne dawki od 200-1000 mg.
Zwiększone zapotrzebowanie wit. C u osób:
z nadciśnieniem
palących papierosy ( o 40% więcej niż u niepalących)
alkoholików
diabetyków
pod wpływem stresu
mieszkających w dużych aglomeracjach
przyjmowanie leków, zwłaszcza aspiryny, przez hamowanie wchłaniania
Jak to jest w praktyce ?
1 cytryna to 35% dziennego zapotrzebowania na witaminę C ale to naprawdę niewiele w porównaniu z innymi warzywami i owocami, bo:
(źródło :”Co na to lekarz” Ł.Durajski)
żółta papryka – 16 cytryn
zielona papryka – 10 cytryn
czerwona papryka – 6 cytryn
szpinak – 6 cytryn
8 brukselek – 5 cytryn
4 różyczki brokułu – 4 cytryny
pomidor – 1 cytryna
papaja – 9 cytryn
pomarańcza – 6 cytryn
garść czarnych porzeczek – 4 cytryny
kiwi – 3 cytryny
mango – 3 cytryny
grejpfrut – 2 cytryny
3 truskawki – 1 cytryna
… na przyjemny koniec przyjemny przepis
Limoncello
1 litr spirytusu
1,8 l wody
2 szklanki cukru
6 cytryn
Bardzo cienko obrać 3 cytryny – skórki zalać spirytusem 12 h. Wodę z cukrem zagotować i wystudzić do temperatury pokojowej. Łączyć z sokiem z cytryn. Potem wszystko połączyć. Zostawić na 1 miesiąc i odcedzić. Zostawić jeszcze na jakiś czas.
No Comment