Pory to ogólnie dostępne warzywo o każdej porze roku . Poniżej znajdziesz łatwe przepisy!
👍 działają przeciwzapalnie
👍 wspierają układ sercowo-naczyniowy
👍 kemferol to związek fotochemiczny obecny w porach, który chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki
👍 bogate w kwas foliowy obniżający poziom homocysteiny
👍 wspomagają układ odpornościowy, stabilizuje poziom cukru we krwi oraz ma właściwości bakteriobójcze
👍 dostarczają więcej żelaza niż buraki i prawie tyle samo żelaza co botwina – jest warzywem uznawanym za niezastąpione źródło tego pierwiastka
👍 są źródłem inuliny – naturalnego prebiotyku, który przyczynia się do wzrostu pożytecznych bakterii jelitowych, takich jak Lactobaccillusczy Bifidobacterium, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu
👍 mają działanie moczopędne i oczyszczające
PRZEPISY:
ZUPA POROWA
pokrój drobno białe części pora, wrzuć do woka na rozgrzane masło sklarowane, duś do miękkości, dodaj sól lub zdrową mieszankę warzywną do smaku; dolej wody i zagotuj – jeśli wolisz krem zmiksuj blenderem, bez zmiksowania jest jeszcze lepsza ; dla mojego syna miłośnika zupy cebulowej to inna zupa cebulowa 😉 można dodać grzanki lub/i posypać startym serem
SAŁATKA PAN POR
pokój drobno białe części pora, sparz wrzątkiem, a następnie przelej zimną wodą; dodaj pokrojone jajka na twardo, dodaj sól i pieprz oraz jogurt naturalny wymieszany z majonezem ( proporcje w zależności od smaku)
Smacznego!
SAŁATKA INNA POROWA
składniki:
- 2 duże pory
- grzyby konserwowe ( średni słoik)
- 5 konserwowych ogórków ( lub kiszonych)
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- jogurt, majonez
Pokrój pory na drobne półkrążki. Posól i posyp cukrem, a następnie sparz wrzątkiem. Dodaj pokrojone grzyby marynowane, ogórki i jajka. Dodaj jogurt z majonezem …. proporcje do smaku. Polecam!
No Comment