Ten wpis będzie ewaluował w czasie i przepisy będą dodawane na bieżąco.
Zupy niestety coraz rzadziej goszczą na naszych stołach. Bardzo szkoda, bo są smaczne i zdrowe. A dodatkowo są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Także są pomocne przy odchudzaniu, zwłaszcza w mojej formule.
Zupy to wspaniały sposób na jedzenie warzyw. Aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość składników mineralnych i witamin, należy zjadać dziennie co najmniej 1/2 kg warzyw. Jednak jemy ich za mało. Dzieci nie lubią warzyw, zwłaszcza surowych. Zupa to doskonały sposób by je przemycić.
Zupa potrafi znakomicie nas rozgrzać. W chłodne dni należy zjeść coś ciepłego, bo zimne potrawy dodatkowo wyziębiają organizm. Zimno dodatkowo osłabia nasz układ odpornościowy, dlatego osoby, które przez cały dzień nie jedzą nic ciepłego, łatwiej łapią infekcje. Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie w lodowaty dzień jak talerz gorącej zupy. Jeśli dodamy do wywaru dużo warzyw, cebulę i czosnek, dodatkowo wzmocnisz układ odpornościowy do walki z wirusami i bakteriami. U mnie cebula występuje prawie w każdej zupie.
Zupa to doskonałe danie dla osób chcących obniżyć swoją masę ciała, gdyż zupa na bazie warzyw jest posiłkiem niskokalorycznym mającym wartość energetyczną w granicach 90-140kcal. Dodając do niej chude mięso lub rybę oraz ziemniaki, ryż lub makaron tworzymy pełnowartościowy jednodaniowy posiłek.
Zupa towarzyszy mi w domu od zawsze i każdego dnia. Była to jedna z pierwszych potraw mojego syna, w której było wszystko co najważniejsze dla małego rosnącego człowieka. Teraz też, choć już muszę wysoko w górę patrzeć na niego, zupa jest zawsze obecna w naszym domu. U mnie w domu rodzinnym zupa była odkąd tylko pamiętam. Jednak dziś moje zupy wyglądają trochę inaczej niż przygotowywała je moja mama. Przede wszystkim nie gotuję zup na mięsie. Wyjątkiem jest rosół, żurek i krupnik oraz zupa rybna. Gotuję te zupy tylko gdy mam możliwość dostania mięsa z dobrego i pewnego źródła. Rosół gotuję zawsze na kilku rodzajach mięs, krupnik na żeberkach cielęcych a żurek na białej kiełbasie lub króliku. Gotuję je jednak głównie dla mojej rodziny, nie dla siebie. Jeśli dodaję mięso to jest to mięso upieczone lub ugotowane osobno i dodane do gotowej warzywnej zupy.
Moje zupy są to zupy warzywne. Większość ma bardzo podobny sposób przygotowania. Zazwyczaj składniki są najpierw podsmażane na woku a następnie blendowane w większym lub mniejszym stopniu. W przypadku niektórych zup warzywa są gotowane w wodzie wraz z dodatkiem przypraw.
W moim domu zupa nie jest tylko daniem obiadowym. Czasem, zwłaszcza w zimie jem ją rano na śniadanie lub wieczorem. We wpisach na blogu często były już przepisy na zupy, zwłaszcza nietypowe. Tutaj będę dodawać rożne przepisy na zupy, które przygotowuje u siebie w domu. Gotując normalnie na co dzień używam składników zawsze „na oko”. Tu postaram się podać proporcje, choć są one zazwyczaj możliwe zawsze do modyfikacji, w zależności od upodobań smakowych.
Dodatki do zup u mnie to: ser feta lub ser kozi w kostkach, podgrzane na suchej patelni ziarna słonecznika i/lub dyni, kasze bezglutenowe lub pieczone na suchej patelni pieczarki pokrojone w plasterki. Każdy może dodać co lubi. Czasem dodaję dla mojego syna upieczone mięso, zazwyczaj indyka. Do zup kremów można dodać mleko – ja nie używam, więc nie dodaję.
Zupa pomidorowa z surowych pomidorów
składniki
- 4 duże cebule
- 2 kg pomidorów ( jak mam możliwość gatunek lima)
- masło sklarowane
- sól, pieprz
Drobno pokrojoną cebulę podsmażam na sklarowanym maśle, do zeszklenia na woku. Pomidory sparzam wrzątkiem i obieram. Kroje je i duszę razem z cebulą, aż do rozgotowania. Rozdrabniam blenderem na krem lub w nieznacznym stopniu jak mam ochotę na gęsta wersję. W razie potrzeby dolewam wodę. Solę do smaku.
Zupa cukiniowa
Zupa cukiniowa ma u mnie różne wersje. Najprostsza to ta tylko przygotowana z cebuli, czosnku i cukinii. Czasem dodaję ziemniaki a także paprykę. Gdy cukinia jest młoda i ma ładną skórkę używam całej cukinii ze skórką, a gdy jest w gorszej kondycji to obieram cukinię.
Podstawa to zawsze 2-3 cebule podsmażone na maśle sklarowanym, do których dodaję 5-6 cukinii pokrojonych na półplasterki. Czasem dodaję 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę i czasem także 1 pokrojoną paprykę. Duszę do miękkości, podlewając w razie potrzeby wodą. Na koniec całość miksuję blenderem i dodaję zmiażdżone 1-2 ząbki czosnku. Solę i pieprzę do smaku. Zupa doskonale smakuje z kostkami sera feta.
Zupa szpinakowa
składniki
- 2 cebule
- 3 pęczki surowego szpinaku
- 2 duże ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- sól,pieprz
- masło sklarowane
Pokrój drobno cebulę i podmsmaż w woku na złoto na maśle sklarowanym. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i opłukany szpinak. Duś do miękkości podlewając w miarę konieczności wodą. Gdy warzywa będą miękkie zmiksuj blenderem. Dolej wody w miarę potrzeby. Dodaj sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Podgrzej.
Zupa kalafiorowa
Ta zupa to najprostsza postać zupy. Gotuję podzielonego na różyczki kalafiora w wodzie z dodatkiem domowej warzywnej mieszanki imitującej vegetę. Po ugotowaniu miksuję blenderem zupę na krem lub delikatnie rozdrabniam gdy chcę mieć gęstszą wersję.
Zupa z czerwonej soczewicy
składniki
- 400 dkg czerwonej soczewicy
- 2 puszki pomidorów
- opakowanie suszonego majeranku
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Zalej czerwoną soczewicę wrząca wodą i ugotuj ( bardzo krótki czas). Dodaj pomidory, majeranek. Doprowadź do zagotowania. Dodaj zmiażdżony czosnek. Posól i popieprz do smagku. Doskonała także zima na śniadanie.
Zupa z zielonej soczewicy ( grecka)
Dawno dawno temu jedna z moich znajomych, po powrocie z Grecji przekazała mi przepis na wspaniałą zupę. Pracowała tam jako tłumacz i bywała w wielu prostych domach greckich. Nigdzie nie znalazłam tego przepisu ani w internecie ani w żadnej książce. Składniki, jak w greckiej kuchni są bardzo proste a wykonanie bardzo szybkie. A smak ….. Każdy kto spróbował był zachwycony.
składniki
- 400-500 g zielonej soczewicy
- 1 opakowanie suszonego majeranku ( czasem dodaję więcej )
- 3-4 ząbki czosnku ( jak lubisz można użyć więcej )
- zdrowa przyprawa warzywna
Zalej suchą soczewicę 2-2,5 litrami gorącej wody, dodaj zdrową przyprawę warzywną. Gotuj 15-20 min ( wymaga dłuższego gotowania niż soczewica czerwona). Dodaj majeranek i gotuj by soczewica była miękka. Dodaj zmiażdżony czosnek. Gotuj 2 minuty. Rozlej do miseczek ….. i teraz najważniejsze ….. każdy dodaje do zupy oliwę z oliwek ( najlepszej jakości , z pierwszego tłoczenia na zimno) oraz ocet winny w ilości wg własnego uznania. Można zjeść bez dodatków lub wybrać tylko jeden ale wszystko razem sprawia , że smak zupy jest naprawdę niespotykany. Jeśli jesz białą mąkę dobrym dodatkiem są ciepłe grzanki z masłem czosnkowym i serem.
Botwinka „po tajsku”
składniki
- 3-4 pęczki botwinki
- 400 ml mleka kokosowego
- 1-2 limonki
- 2 ząbki czosnku
- masło sklarowane
- sól, pieprz
Umyj i drobno pokrój botwinkę. Rozpuść masło sklarowane na woku i wrzuć pokrojona botwinkę. Duś do miękkości. Dodaj zmiażdżony czosnek.Gdy będzie miękka dolej szklankę wody i mleko kokosowe. Dodaj sok z 1 lub 2 limonek, do smaku. Posól i popieprz. Gdy zupa jest za gęsta dodaj jeszcze wody. Bardzo dobra z kawałkami upieczonego indyka lub wędzonej ryby.
Zupa pieczarkowa
Pokrój drobno 1,5 kg pieczarek. Wrzuć na rozgrzane masło sklarowane do woka. Duś do miękkości. Zmiksuj blenderem. Dodaj wodę by krem miał ulubiona gęstość. Zagotuj. Dodaj sól i pieprz do smaku. Bardzo dobrze smakuje z kaszą gryczaną, podobnie jak zupa grzybowa.
Zupa trzy grzyby
składniki
- 0,5 kg mrożonych grzybów ( podgrzybki, borowiki)
- 0,7 kg pieczarek
- dwie duże garście suszonych grzybów
- masło sklarowane
- sól, pieprz
Ugotuj mrożone grzyby w wodzie do miękkości. Zalej suszone grzyby zimną wodą na kilka godzin a następne zagotuj w moczonej wodzie. Na woku rozpuść masło sklarowane i wrzuć pokrojone pieczarki ( mogą być nawet tylko na pół ). Usmaż . Połącz wszystkie grzyby w jednym garnku. Zmiksuj blenderem na zupę krem. Dolej wodę do preferowanej gęstości. Dodaj sól i pieprz. Jak używasz mleko lub śmietankę to możesz dodać ( ja nie używam i jest dobra). Zupę podaję z serem feta, owczym lub kozim pokrojonym w kostkę. Bardzo dobra jest też z dodatkiem kaszy gryczanej. Smacznego!
Zupa kolumbijska
To wersja dania doskonała na spotkanie towarzyskie. Każdy sam komponuje zupę dodając dodatki, które są ustawione w miseczkach na wspólnym stole. Mam ten przepis od dawna, nawet nie wiem skąd …. napewno nie z internetu … bo wtedy go po prostu nie było😉
Ugotuj intensywny rosół z różnych rodzajów mięs lub wersję warzywną rosołu . Dopraw na ostro chili.
Każda osoba dostaje miseczkę bardzo gorącego rosołu i sama dodaje dodatki, które bierze z miseczek ustawionych na stole.
dodatki do zupy kolumbijskiej:
- kapary
- pokrojone jajka na twardo
- Pokrojone drobno lub rozgniecione awokado
- kukurydza
- ugotowane drobno pokrojone mięso
- cieciorka …. jeśli nie jesz mięsa
Każdy dodaje co lubi … można także dodać miseczkę z grzankami z chleba jeśli ktoś je gluten
No Comment