PESTKI DYNII


Pestki dyni i słonecznika mam zawsze u siebie w kuchni. Dodaje je po uprażeniu na suchej patelni do zup kremów a także do sałatek. Niedawno znalazłam przepis na pastę z pestek dyni🎃 ( przepis na końcu).

Pestki dyni 🎃🎃🎃 mają szereg cennych wartości odżywczych, spośród których na szczególną uwagę zwraca wysoka zawartość cynku – są one jednym z bogatszych źródeł tego pierwiastka.

👉Jedzenie pestek dyni może mieć korzystny wpływ na odporność i zmniejszyć skłonność do infekcji, przez wysoką zawartość cynku

👉Pestki dyni warto jednak jeść również podczas przeziębienia, bo badania sugerują, że cynk skraca czas infekcji wywołanej przez rinowirusy

👉Dzięki wysokiej zawartości cynku regularne jedzenie pestek dyni pozytywnie wpłynie na stan skóry, włosów i paznokci

👉Dynia, tak jej miąższ, jak i pestki zmniejszają ryzyko wystąpienia raka płuc, przez dużą zawartość karotenoidów i inhibitorów proteaz, które są silnymi przeciwutleniaczami.

👉Pestki dyni to doskonałe źródło cynku, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania męskiego układu rozrodczego.

👉Pestki dyni w 30-40 proc. składają się z oleju bogatego w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Fitosterole to substancje, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL w surowicy krwi, a tym samym zapobiegają rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Również nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają odkładaniu się złogów cholesterolu w tkankach i pojawieniu się miażdżycy.

👉Pestki dyni poprawiają także nastrój. Zawarty w pestkach dyni magnez doskonale wpływa na układ nerwowy a gdy go brakuje, mogą się pojawiać stany depresyjne i lękowe,a także bóle głowy i migreny. Poza tym pestki dyni to r doskonałe źródło potasu, bez którego nie mogłyby funkcjonować układ nerwowy.

👉Pestki dyni mogą być stosowane do odrobaczania zarówno u dorosłych, jak i u dzieci, nie powodując przy tym skutków ubocznych. Ich przeciwpasożytnicze działanie wynika z obecności kukurbitacyny. Łatwo przenika ona do pasożytów, porażając ich układ nerwowy. Substancja ta przyspiesza także proces usuwania robaków z przewodu pokarmowego.

👉Pestki dyni mają także działanie przeciwhiperglikemiczne w leczeniu cukrzycy typu 2 przez zawarty w surowych nasionach dyni olej, który jest źródłem tokoferolu,

Pasta z pestek dyni

1 szklanka pestek dyni
2 szklanki wody
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonej kolendry sól

Zalej pestki dyni wodą i odstaw na minimum 6 godzin. Po tym czasie odlej nadmiar wody i zmiksuj pestki dyni z resztą składników. Gdy pasta będzie za sucha dolej trochę wody. Przechowuj w lodówce. Doskonała jako dodatek do surowych warzyw.

Previous BEZGLUTENOWY CHLEB GRYCZANY
Next SUPERFOODS DLA SERCA

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *