Młody wygląd to także zdrowe i piękne zęby. Niestety częstość występowania próchnicy jest zastraszająca, a u dorosłych pojawia się nawet częściej niż u dzieci. Oprócz leczenia w gabinecie stomatologicznym możemy zapobiegać jej rozwojowi i nawrotom poprzez odpowiednią dietę. Próchnica bardzo lubi produkty bogate w węglowodany, przy tym częstość ich spożywania ma tu większe znaczenie niż ilość. Niekorzystne działanie mają przede wszystkim produkty i napoje zawierające cukry proste , do których należą: cukier, miód, słodycze, słodzone napoje, ale także soki owocowe i owoce. Także wiadomo, że produkty zawierające skrobię mogą przyczynić się do wytwarzania kwasów przez bakterie. Również picie słodzonych napojów, soków owocowych oraz jedzenie owoców może sprzyjać próchnicy, poprzez kwasy, które uszkadzają szkliwo i zwiększają podatność zębów na pojawienie się i rozwój próchnicy. Są to zalecenia żywieniowe wspólne z założeniami medycyny przeciwstarzeniowej, która pozwala zmodyfikować styl życia i żyć długo w dobrym zdrowiu.
No Comment