Warzywa krzyżowe


Co mają wspólnego warzywa z rodziny krzyżowych (czyli m.in. brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, rzodkiewka, rzepa, gorczyca) z profilaktyką antynowotworową?

Poniżej przepis dla Ciebie!

Warzywa te zawierają glukozynolany, które chronią komórkowe DNA przed uszkodzeniami oraz blokują geny sprzyjające nowotworom a także zapobiegają procesom zapalnym przyspieszającym rozwój raka. Ponadto wykazują działanie przeciwgrzybiczne,przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Jedzmy ich więcej zwłaszcza że są tanie i ogólnodostępne

PRZEPISY – proporcje oczywiście jak zwykle u mnie wg uznania

BRUKSELKA Z WOKA

Nie każdy ją lubi ale to przez wspomnienie rozgotowanych „mini kapust” z dzieciństwa.

W woku lub na patelni rozpuść masło sklarowane i wrzuć przekrojone na pół lub na cztery części surowe brukselki- tak przygotowana jest pyszna, poczekaj jak będą chrupiące i dodaj suszoną żurawinę oraz pestki słonecznika i dyni, podsmaż wszystko razem, użyj soli, pieprzu i ostrej papryki jak lubisz, ja dodaje też czasem ugotowaną kaszę gryczaną, ale samo też jest pyszne

SAŁATKA KRZYŻOWA

Składniki: poszatkowana drobno biała kapusta, rozdrobniony surowy kalafior, pokrojony ananas i ogórek kiszony, kukurydza, niesolone orzeszki ziemne, koperek, majonez. Wszystko wymieszaj i zjedz.

Previous Burak czosnek orzech
Next Piękne zęby

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *