Każdego dnia mamy do wyboru ogromną ilość produktów spożywczych 🥑🍆🍅🌶🫒🌽🧅🍋🧄🍠 , które jemy samodzielnie lub komponujemy z nich posiłki 🥣🍵🍽🥗🍱☕️. Wybieramy je w różny sposób. Czasem intuicyjnie a czasem z powodu ceny lub z przyzwyczajenia. Następnym razem wybierzmy te najlepsze dla naszego serca ❤️ i naczyń a także takie dzięki którym będziemy żyć długo w dobrym zdrowiu❣️❣️❣️
SUPERFOODS DLA SERCA i NIE TYLKO ❤️❤️❤️
👉Czosnek 🧄- dzięki allicynie, witaminie C, selenowi i manganowi chroni przed miażdżycą i chorobami serca a także infekcjami i stanami zapalnymi. Obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ciśnienie tętnicze i rozrzedza krew.
👉Cebula 🧅- zawiera selen, cynk oraz rzadko występujący mangan, fluor i molibden a także przeciwutleniacze – kwercetynę i glutation.
👉Kasza gryczana 🥣- główna kasza bezglutenowa, a także doskonałe źródło węglowodanów oraz białka i minerałów a także witamin. „Królowa kasz” jest głównym źródłem krzemu czyli pierwiastka życia oraz rutyny, która dba o nasze naczynia.
👉Dynia, kabaczek, cukinia 🎃🍆 – obniżają stężenie cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi.
👉Oliwa z oliwek 🫒 – nazywana eliksirem długowieczności. Jest bogata w przeciwutleniacze jak prowitamina A i witamina E. Pozytywnie wpływa na stężenie cholesterolu, pomaga w profilaktyce miażdżycy, przeciwdziała zakrzepom oraz spowalnia procesy starzenia.
👉Sezam – zawiera silne przeciwutleniacze. Zawarta w nim witamina E, kwasy omega 6 i kwasy jednonienasycone zapobiegają blokowaniu tętnic. Pomaga obniżyć stężenie cholesterolu oraz pozytywnie wpływa na przemianę materii.
👉Jaja przepiórcze 🥚🥚- prawie nie zawierają cholesterolu. Mają wiele mikroelementów ( żelazo, miedź, cynk), witaminy z grupy B oraz karoten.
👉Olej z pestek dyni 🎃- zawiera kwasy omega 3,6 i 9 oraz kwas linolowy. Bogaty w witaminy z grupy B oraz witaminę D, A i C a także beta karoten, selen i cynk. Reguluje stężenie cholesterolu.
👉Masło klarowane 🧈- wzmacnia układ odpornościowy. Nadaje się do smażenia , ponieważ nie przechodzi w rakotwórczą akroleinę.
👉Płatki owsiane – obniżają poziom cholesterolu oraz stabilizują stężenie glukozy we krwi. Pomagają w profilaktyce chorób serca i nadciśnienia oraz działają przeciwutleniająco.
👉Głóg – ma zdolność do rozszerzania naczyń wieńcowych i obwodowych.
👉Miód gryczany i rzepakowy 🍯- wspomaga pracę serca i poprawia jego zaopatrzenie w tlen i składniki odżywcze.
👉Pomidory 🍅- najbogatsze źródło likopenu. Zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej.
👉Melony 🍈 i arbuzy 🍉- są bogate w likopen i karetenoidy, dzięki czemu hamują rozwój chorób związanych ze starzeniem się organizmu
👉Herbat pur-erh 🫖 – ułatwia spalanie tłuszczu i zmniejszenie masy ciała. Wpływa na gospodarkę lipidową, zwiększając cholesterol HDL a zmniejszając cholesterol LDL.
👉Awokado 🥑 – bogate źródło błonnika, potasu, witamin C, K, B6, kwasu foliowego i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Obniża stężenie cholesterolu LDL.
👉Orzechy 🌰🥜- Nienasycone tłuszcze w orzechach pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i podnieść poziom dobrego cholesterolu. Zapobiegają arytmii i zmniejszają krzepliwość krwi. Rozluźniają naczynia krwionośne poprzez argininę, aminokwas potrzebny do wytworzenia cząsteczki zwanej tlenkiem azotu, która rozluźnia zwężone naczynia krwionośne i ułatwia przepływ krwi.
👉 Migdały – zawierają bardzo dużo witaminy E, która chroni naczynia krwionośne.
👉Tłuste ryby 🐟🐠- zawierają lekkostrawne białko oraz magnez, jod oraz kwasy Omega-3.
👉Ciemne winogrona 🍇i czerwone wino 🍷- zawierają flawonoidy, zwłaszcza resweratrol. Zapobiega on utlenianiu się cholesterolu a także zapobiega zakrzepom i udarowi mózgu.
Gorzka czekolada ( powyżej 70%) – zawarte w niej flawonoidy zapobiegają utlenianiu się cholesterolu, zapobiegają zakrzepom i obniżają ciśnienie krwi.
👉Imbir – obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi a także hamuje agregację płytek.
No Comment