Wege a odporność


Czy nasz układ odpornościowy możemy wzmocnić dietą aby lepiej bronił się przed wirusami? Takimi jak grypa lub COVID19 ( koronawirus)? I to dietą wegetariańską, wegańską lub fleksitariańską?🍅🥬🍠🥒🌶🍋
To bardzo częsty temat w ostatnich dniach. Niestety sam sposób odżywiania nie wystarczy, ale napewno wspomoże nasz organizm aby nasz układ odpornościowy pracował prawidłowo. Podobne zasady są w prowadzeniu przeciwstarzeniowego trybu życia ❣️❣️❣️ Należy do nich oprócz diety pełnej warzyw i owoców oraz utrzymywania prawidłowej masy ciała – uprawianie sportu i regularne ćwiczenia, sen, niepalenie papierosów oraz rzecz w obecnych czasach bardzo trudna czyli unikanie stresu.
Nasz układ odpornościowy potrzebuje bardzo dobrej i zbilansowanej diety.
Odpowiedź immunologiczną mogą osłabić niedobory witamin takich jak A, C, E i B6 oraz mikroelementów jak cynk, selen, żelazo, miedź, kwas foliowy.
Gdzie możemy je znaleźć? Najlepszym źródłem cynku, miedzi i żelaza oraz selenu są jednak wyroby zwierzęce i ryby. Ale nie tylko😉

👇Poniżej kilka wskazówek gdzie możemy znaleźć wymienione witaminy i mikroelementy poza mięsem i podrobami oraz rybami.👇

🌟CYNK
kasza gryczana, otręby pszenne, grzyby shitake, zarodki pszenne, groch gotowany, płatki owsiane, fasola biała i czarna gotowana, amarantus, soczewica zielona, soja gotowana, groszek zielony, orzechy włoskie i arachidonowe, szpinak gotowany

🌟MIEDŹ
Orzeszki ziemne, otręby pszenne, kakao, nasiona słonecznika, ciecierzyca, soczewica, kasza gryczana

🌟ŻELAZO
jaja, wodorosty, warzywa liściowe, kiełki, warzywa kapustne, grzyby, warzywa psiankowate i dyniowate, owoce jagodowe, warzywa korzeniowe i cebulowe, otręby,warzywa strączkowe

🌟SELEN
czosnek, rośliny strączkowe, grzyby,
orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika, ser biały, ciecierzyca, otręby pszenne i owsiane,

🌟WITAMINA A
jaja, masło, mleko i przetwory, szpinak, jarmuż, brokuły, marchew, natka pietruszki, brzoskwinie, morele, papryka czerwona,

🌟WITAMINA E
Ziarna słonecznika, migdały, radicchio, szpinak, botwina, jagody, orzechy laskowe, jarmuż, papryka czerwona, kiwi oraz oleje ( z kiełków pszenicy, z orzechów laskowych, słonecznikowy, migdałów, otrębów ryżowych i słonecznikowy – te oleje mają największą zawartość )

🌟WITAMINA C
owoc dzikiej róży, czarna porzeczka, papryka, natka pietruszki, kiwi, warzywa kapustne, szpinak, brukselka, owoce cytrusowe, mango, papaja

🌟WITAMINA B6
Płatki kukurydziane, płatki owsiane, brązowy ryż, orzechy włoskie, kasza gryczana, ciecierzyca, pieczywo żytnie i pszenne, kapusta pekińska, brukselka, czerwona papryka i ziemniaki

😉Patrząc na powyższy przegląd doskonale wpisuje się w rekomendacje wspomagania układu odpornościowego moja ukochana kasza gryczana ( do niej np. do wyboru grzyby, brukselka lub szpinak), dodatkowo posypana jeszcze orzechami lub wszelakimi pestkami oraz moje ulubione danie do pracy czyli hummus i czerwona papryka. Poza tym mieszając wszystkie powyższe produkty możemy wyczarować różne wspaniałe dania wpływające pozytywnie na naszą odporność😉

 

Previous Królowa kasz
Next W zielone gramy

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *