Resweratrol jest to związek występujący w dużej ilości w skórkach winogron, stąd jego obecność w czerwonym winie. Jednym z jego najbogatszych źródeł są winogrona. Poza ograniczeniem podaży kalorii w diecie, potwierdzono naukowo, że niektóre substancje takie jak polifenole, do których należy resweratrol mają zdolność do stymulacji wzrostu poziomu enzymów długowieczności oraz pozytywnie wpływają na ich aktywność manifestowaną zewnętrznie jako przedłużenie życia komórek, poprawę ich działania oraz regenerację. Zaobserwowano, że osoby spożywające wino do posiłku, zjadały więcej , a mimo to nie przybierały na wadze. Jest to szczególnie widoczne w diecie śródziemnomorskiej. Dostarczanie odpowiedniej ilości polifenoli w diecie jest równorzędne z ograniczaniem podaży kalorii co powoduje spowolnienie starzenia się. Największą zawartością resweratrolu charakteryzują się czerwone winogrona odmiany Pinot noir.
No Comment