Majeranek i co dalej …


Majeranek to zioło, którego właściwości lecznicze od lat są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Poniżej przepis! W dawnych czasach uważano go jako środek na wzmocnienie serce, wzmożenie popędu płciowego, poprawienie trzeźwości umysłu, dolegliwości żołądkowe czy kamienie nerkowe. Teraz też uważa się, że majeranek ma liczne właściwości zdrowotne. Z badań naukowców wynika bowiem, że majeranek charakteryzuje się dobrymi właściwościami przeciwutleniającymi.
Dlaczego??? I jak nam może pomóc majeranek???

👍 Majeranek to sprawdzony sposób na katar, pomocne okażą się także inhalacje z majeranku
👍 ma działanie wykrztuśne, w związku z tym sprawdzi się przy kaszlu mokrym
👍 to także sposób na mdłości w czasie ciąży
👍 pobudza wydzielanie żółci, soków żołądkowych i ma łagodne działanie rozkurczowe, więc można go stosować na problemy trawienne czy bóle brzucha.
👍 to sprawdzony środek hamujący biegunki
👍 stymuluje wydzielanie kwasów żołądkowych i przyspiesza metabolizm a także zapobiega wzdęciom więc wspomaga nas w odchudzaniu i utrzymaniu szczupłej sylwetki
👍 olejek pozyskiwany z majeranku działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwtrądzikowo
👍 majeranek to prawie afrodyzjak gdyż starożytni Grecy stosowali go by zwiększyć libido, dodając do wina i różnych potraw

 

Wspaniała zupa grecka czyli soczewica majeranek i czosnek

Dawno dawno temu jedna z moich znajomych, po powrocie z Grecji przekazała mi przepis na wspaniałą zupę. Pracowała tam jako tłumacz i bywała w wielu prostych domach greckich. Nigdzie nie znalazłam tego przepisu ani w internecie ani w żadnej książce. Składniki, jak w greckiej kuchni są bardzo proste a wykonanie bardzo szybkie. A smak ….. Każdy kto spróbował był zachwycony ❣❣❣

składniki:
400-500 g zielonej soczewicy
1 opakowanie suszonego majeranku ( czasem dodaję więcej )
3-4 ząbki czosnku ( jak lubisz można użyć więcej )
zdrowa przyprawa warzywna

Zalej suchą soczewicę 2-2,5 litrami gorącej wody, dodaj zdrową przyprawę warzywną. Gotuj 15-20 min ( wymaga dłuższego gotowania niż soczewica czerwona). Dodaj majeranek i gotuj by soczewica była miękka. Dodaj zmiażdżony czosnek. Gotuj 2 minuty. Rozlej do miseczek ….. i teraz najważniejsze ….. każdy dodaje do zupy oliwę z oliwek ( najlepszej jakości , z pierwszego tłoczenia na zimno) oraz ocet winny w ilości wg własnego uznania. Można zjeść bez dodatków lub wybrać tylko jeden ale wszystko razem sprawia , że smak zupy jest naprawdę niespotykany. Jeśli jesz białą mąkę dobrym dodatkiem są ciepłe grzanki z masłem czosnkowym i serem.
Smacznego !

Previous Fasolkowo
Next Kapary.... przeciwstarzeniowy afrodyzjak

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *