Czekolada i kakao


Processed with MOLDIV

….. coś ciekawego o czekoladzie i kakao …. Poniżej bardzo prosty przepis!

Spożywanie gorzkiej czekolady i picie kakao może również pomóc w przeciwdziałaniu chorobom związanym z wiekiem. Na jednej z niewielkich wysp u wybrzeży Panamy ludzie regularnie piją napoje z dużą zawartością kakao. Odkryto, że liczba zanotowanych chorób serca była tam 9 razy mniejsza niż na lądzie. Kakao zawiera flawonole, które wpływają korzystnie na pracę naczyń krwionośnych, zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia chorób serca, nerek oraz demencji.
Profesor Norman Hollenberg przez lata prowadził badania wśród Indian Kuna z Panamy. Analizował dietę plemienia i odkrył, że jego członkowie, którzy spożywają 40 filiżanek kakao tygodniowo, rzadko chorują, żyją znacznie dłużej niż inni mieszkańcy Panamy i nie zapadają na demencję.

Także Wg naukowców z Uniwersytetu Harvarda regularne picie czekolady i kakao znacząco pozytywnie wpływa na pamięć u badanych, przez zwiększenie krążenia krwi w mózgu.
Kakao o zachowanych flawonoidach, używane do produkcji gorzkiej czekolady, polepsza ukrwienie mózgu i może poprawiać pamięć krótkoterminową.

EKSPRESOWA POLEWA DO CIASTA

dostałam przepis od mojej siostry; 100 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki wrzucić do 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% i podgrzać do rozpuszczenia czekolady i szybko polać ciasto ….. szybkie i pyszne!

Previous Owoce i warzywa
Next Życie ...

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *