Posts in category

Przepisy


Świeża fasolka szparagowa to coś na co czekam cały rok. Bardzo ją lubię , tak żółtą jak i zieloną. Jest pełna witamin i składników odżywczych. W okresie letnim używam surową, a zimą i jesienią mrożoną . Poniżej przepisy dla Ciebie! Dlaczego jest tak zdrowa? 👍 fasolka szparagowa zielona w 100 g zawiera tylko 31 kcal. …

  Zawsze czekam na maj/czerwiec i pojawienie się bobu. Jak byłam mała Moja Mama często gotowała bób i każdy dostawał swoją miseczkę. Teraz nie tylko jem bób z wody ale przygotowuje także z niego różne potrawy i sałatki. Poniżej przepis mojej ulubionej sałatki, którą wymyśliłam dawno temu i czekam na nią cały rok. Dodatkowo bób …

Grzyby…. jemy je jako samodzielne potrawy, gotujemy zupy i dodajemy do wielu potraw …. ja m.in. do barszczu czerwonego, żurku, rosołu , bigosu i wielu innych …. ale mało wiadomo o ich prozdrowotnych właściwościach Powszechnie zwykło się uważać, że grzyby nie zawierają wielu cennych substancji odżywczych dla naszego organizmu. Tymczasem badania prowadzone w The Study …

Coś kontrowersyjnego …..Bulletproof coffee, czyli kuloodporna kawa To kawa z solidną porcją… masła. Skąd się wzięła? Dave Asprey – amerykański bloger piszący o zdrowym odżywianiu był kilka lat temu na wycieczce w Tybecie, gdzie zauważył tubylców pijących herbatę z masłem z mleka jaków. Postanowił ten przysmak przenieść na amerykański grunt, gdzie herbatę zastąpił kawą, a …

Czosnek to panaceum na różne problemy zdrowotne. Znany jest od kilkuset lat. Działanie czosnku lecznicze i zapobiegawcze jest dzięki ALLICYNIE. Liczne badania naukowe potwierdzają działanie czosnku w ochronie przed nowotworami: rakiem płuc, rakiem prostaty oraz złośliwymi nowotworami mózgu. Ma także silne działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze a także wspomaga nasz układ odpornościowy chroniąc nas przed grypą …

Kasza jaglana to kolejna kasza bezglutenowa….. Poniżej przepis dla Ciebie! Dla mnie to prawie naturalny antybiotyk. Jest to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze i lecznicze. Ma mało skrobi, za to dużo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B ( B1, B2 i B6) …

Co mają wspólnego warzywa z rodziny krzyżowych (czyli m.in. brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, rzodkiewka, rzepa, gorczyca) z profilaktyką antynowotworową? Poniżej przepis dla Ciebie! Warzywa te zawierają glukozynolany, które chronią komórkowe DNA przed uszkodzeniami oraz blokują geny sprzyjające nowotworom a także zapobiegają procesom zapalnym przyspieszającym rozwój raka. Ponadto wykazują działanie przeciwgrzybiczne,przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Jedzmy ich więcej …

Coś innego przeciwstarzeniowo- uodparniającego  czyli burak orzech i czosnek Poniżej znajdziesz prosty przepis! 👍 burak -dzięki barwnikom betalainom – powoduje, że mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Burak w każdej postaci wzmacnia odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe 👍 orzechy – jeśli regularnie zaczniemy spożywać orzechy i nasiona czyli dziennie około …

Trochę niekonwencjonalne połączenie – seler i kiwi …… poniżej  przepis dla Ciebie! 👍Seler naciowy to zielone warzywo pełne zdrowia, nie bez powodu polecany jest dla osób odchudzających się, ponieważ wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej. Posiada właściwości skutecznie usuwające toksyny z organizmu, oczyszczając go i poprawiając funkcjonowanie. Ponadto działa pobudzająco na procesy trawienia oraz zapobiega powstawaniu …

Soczewica to produkt bardzo często używany w mojej kuchni. Tak czerwona jak i zielona. Mam parę ulubionych dań z soczewicy.  Poniże prosty przepis! Soczewica czerwona nie jest bardzo popularna w polskiej kuchni a szkoda bo : 👍stanowi bogate źródło białka przyswajalnego w 85% i zalecana jest w diecie wegetarian i wegan ( należy pamiętać tylko, …