Posts in category

Przepisy


Karczoch to niezbyt popularne warzywo. A jest to jeden z najlepszych naturalnych produktów na odchudzanie poprzez obecność cynaryny i inuliny, które poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i stymulują procesy metaboliczne. Poza tym działa bardzo pozytywnie na spowolnienie starzenia oraz poprzez antyoksydanty także przeciwnowotworowo. Na końcu zapraszam po przepisy na niespotykane potrawy z karczocha!!! 👍Karczochy już w …

Moja ulubiona sałatka przeciwstarzeniowa to kolejne u mnie niekonwencjonalne połączenie. Seler naciowy z suszoną żurawiną i pustkami słonecznika oraz dyni tworzy niesamowite smakowe doznanie. Pestki słonecznika i dyni są obecne zawsze w mojej kuchni. Dodaje je do wielu potraw, tak podgrzane na suchej patelni jak i surowe. O właściwościach selera naciowego pisałam przy okazji sałatki …

Kapary to jedna z moich ulubionych przypraw. Dodaje je do różnych potraw a duże uwielbiam jeść same. Są doskonałym źródłem antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia i chronią przed chorobami układu krążenia i nowotworami. Poniżej przepis dla Ciebie! 👍 Kapary to niedorozwinięte pączki kwiatowe kaparu ciernistego, marynowane lub konserwowane. 👍 Kapary zawierają bardzo wysoką zawartością polifenoli …

Majeranek to zioło, którego właściwości lecznicze od lat są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Poniżej przepis! W dawnych czasach uważano go jako środek na wzmocnienie serce, wzmożenie popędu płciowego, poprawienie trzeźwości umysłu, dolegliwości żołądkowe czy kamienie nerkowe. Teraz też uważa się, że majeranek ma liczne właściwości zdrowotne. Z badań naukowców wynika bowiem, że majeranek charakteryzuje się …

Świeża fasolka szparagowa to coś na co czekam cały rok. Bardzo ją lubię , tak żółtą jak i zieloną. Jest pełna witamin i składników odżywczych. W okresie letnim używam surową, a zimą i jesienią mrożoną . Poniżej przepisy dla Ciebie! Dlaczego jest tak zdrowa? 👍 fasolka szparagowa zielona w 100 g zawiera tylko 31 kcal. …

  Zawsze czekam na maj/czerwiec i pojawienie się bobu. Jak byłam mała Moja Mama często gotowała bób i każdy dostawał swoją miseczkę. Teraz nie tylko jem bób z wody ale przygotowuje także z niego różne potrawy i sałatki. Poniżej przepis mojej ulubionej sałatki, którą wymyśliłam dawno temu i czekam na nią cały rok. Dodatkowo bób …

Grzyby…. jemy je jako samodzielne potrawy, gotujemy zupy i dodajemy do wielu potraw …. ja m.in. do barszczu czerwonego, żurku, rosołu , bigosu i wielu innych …. ale mało wiadomo o ich prozdrowotnych właściwościach Powszechnie zwykło się uważać, że grzyby nie zawierają wielu cennych substancji odżywczych dla naszego organizmu. Tymczasem badania prowadzone w The Study …

Coś kontrowersyjnego …..Bulletproof coffee, czyli kuloodporna kawa To kawa z solidną porcją… masła. Skąd się wzięła? Dave Asprey – amerykański bloger piszący o zdrowym odżywianiu był kilka lat temu na wycieczce w Tybecie, gdzie zauważył tubylców pijących herbatę z masłem z mleka jaków. Postanowił ten przysmak przenieść na amerykański grunt, gdzie herbatę zastąpił kawą, a …

Czosnek to panaceum na różne problemy zdrowotne. Znany jest od kilkuset lat. Działanie czosnku lecznicze i zapobiegawcze jest dzięki ALLICYNIE. Liczne badania naukowe potwierdzają działanie czosnku w ochronie przed nowotworami: rakiem płuc, rakiem prostaty oraz złośliwymi nowotworami mózgu. Ma także silne działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze a także wspomaga nasz układ odpornościowy chroniąc nas przed grypą …

Kasza jaglana to kolejna kasza bezglutenowa….. Poniżej przepis dla Ciebie! Dla mnie to prawie naturalny antybiotyk. Jest to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze i lecznicze. Ma mało skrobi, za to dużo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B ( B1, B2 i B6) …