Posts in category

Zdrowie


Kapary to jedna z moich ulubionych przypraw. Dodaje je do różnych potraw a duże uwielbiam jeść same. Są doskonałym źródłem antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia i chronią przed chorobami układu krążenia i nowotworami. Poniżej przepis dla Ciebie! 👍 Kapary to niedorozwinięte pączki kwiatowe kaparu ciernistego, marynowane lub konserwowane. 👍 Kapary zawierają bardzo wysoką zawartością polifenoli …

Majeranek to zioło, którego właściwości lecznicze od lat są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Poniżej przepis! W dawnych czasach uważano go jako środek na wzmocnienie serce, wzmożenie popędu płciowego, poprawienie trzeźwości umysłu, dolegliwości żołądkowe czy kamienie nerkowe. Teraz też uważa się, że majeranek ma liczne właściwości zdrowotne. Z badań naukowców wynika bowiem, że majeranek charakteryzuje się …

Świeża fasolka szparagowa to coś na co czekam cały rok. Bardzo ją lubię , tak żółtą jak i zieloną. Jest pełna witamin i składników odżywczych. W okresie letnim używam surową, a zimą i jesienią mrożoną . Poniżej przepisy dla Ciebie! Dlaczego jest tak zdrowa? 👍 fasolka szparagowa zielona w 100 g zawiera tylko 31 kcal. …

Uprawianie sportu jest bardzo ważnym elementem medycyny przeciwstarzeniowej i sposobem by żyć długo i w dobrej kondycji. Nie każdy wie, że nawet dwutygodniowa przerwa w uprawianiu sportu sprawia że nasz organizm czuje, że jakby tego sportu nigdy nie uprawiał. Musimy pamiętać, że kluczem do sukcesu jest sposób odżywiania w 70% i sport w 30%. Dodatkowo …

Bardzo lubię gotować i umiem ugotować oraz zrobić praktycznie wszystko …. stąd moja dość obszerna biblioteczka także publikacji dotyczących kuchni. 👍Jednak od dawna staram się nic nie kupować …. cóż brak miejsca i ogólnodostępny internet😉😉😉…. ….. jednak jak zobaczyłam 3 część Smakoterapii Iwony Zasuwy to się nie opanowałam i kupiłam …. ( poprzednie mam oczywiście …

  Zawsze czekam na maj/czerwiec i pojawienie się bobu. Jak byłam mała Moja Mama często gotowała bób i każdy dostawał swoją miseczkę. Teraz nie tylko jem bób z wody ale przygotowuje także z niego różne potrawy i sałatki. Poniżej przepis mojej ulubionej sałatki, którą wymyśliłam dawno temu i czekam na nią cały rok. Dodatkowo bób …

Wszyscy moi pacjenci i przyjaciele wiedzą że CYNK to mój ulubiony minerał. Nazywam go ” minerałem piękna i długowieczności”. Wpływa na tak wiele procesów i funkcji, że trudno wszystkie tu wymienić ale poza wpływem na produkcję przeciwciał oraz wpływem na wygląd skóry zwiększa poziom albumin we krwi – białka te uznawane są za wskaźnik długowieczności …

Grzyby…. jemy je jako samodzielne potrawy, gotujemy zupy i dodajemy do wielu potraw …. ja m.in. do barszczu czerwonego, żurku, rosołu , bigosu i wielu innych …. ale mało wiadomo o ich prozdrowotnych właściwościach Powszechnie zwykło się uważać, że grzyby nie zawierają wielu cennych substancji odżywczych dla naszego organizmu. Tymczasem badania prowadzone w The Study …

Coś kontrowersyjnego …..Bulletproof coffee, czyli kuloodporna kawa To kawa z solidną porcją… masła. Skąd się wzięła? Dave Asprey – amerykański bloger piszący o zdrowym odżywianiu był kilka lat temu na wycieczce w Tybecie, gdzie zauważył tubylców pijących herbatę z masłem z mleka jaków. Postanowił ten przysmak przenieść na amerykański grunt, gdzie herbatę zastąpił kawą, a …

Wg raportu „Diet, Nutrition, Physical Activity, and Cancer: a Global Perspective” opublikowanego przez World Cancer Research Fund (WCRF) spożycie czerwonego mięsa, mięsa przetworzonego i nabiału ma istotny wpływ na zwiększenia ryzyka zachorowania na nowotwory. Wg tego raportu podobnie największym ryzykiem zachorowania na nowotwory są obarczone osoby, które w ogóle nie jedzą warzyw i owoców lub …